Bild
Nästa artikel
Camaro, flower and power

Camaro, flower and power

Ponnybil

Camaro blev en ikon redan som ny 1967 muskelbilsepoken var här och snabba bilar skulle gå ännu snabbare.

Basmotorn hos Chevrolet Camaro var egentligen en sexa på 140 ganska moderata hästar och 58 808 köpare nöjde sig med detta. Men 162 109 lyckliga Camaroköpare valde någon av de häftigare V8:orna. Camarons status som prestandabil befästes genom att den även valdes som pace car vid Indianapolis 1967, den mest prestigefyllda utnämning en modell kunde få på denna tid.

 

Från fabrik fick man som mest 396"-motorn på 325 häskrafter. Ville man ha mer så kunde man beställa sin Camaro genom Don Yenko som lyfte i stora 427" motorn som annars var förbehållen Corvette. 54 stycken av dessa "Super camaros" skall ha gjorts 1967, fler än Yenko pysslade med att skohorna ner bigblocks i Camaros som Nicky Thomas, Baldwin Motors och även Mander i Vancouver, men dessa är ännu mer sällsynta.

Men Camaron blev även föremål för show customlegendaren George Barris gjorde en "mod Top" Camaro 1967 med blomstermönstrat vinyltak, detta två år innan Plymouth anammande samma koncept. Mer om dessa finns att läsa om i länken till höger.

 

En annan av Kaliforniens stora customskapare är Gene Winfield, och han färdigställde två Camaros för en ungdomsmässa. Gene är mest känd för sina skickligheter att forma och skulpturera i plåt, men här har begränsade han sig bara till lackjobb, ett slags "art cars" signerade Gen Winfield.


Varje år byggdes det showbilar för utställning. De mer avancerade concepten kallades "dream cars" men vid sidan av dessa sågs varje år ett antal "show cars" som ofta var mer eller mindre modifierade standardmodeller. Ofta anlitades custombyggare som ovan nämnda för dessa jobb. Oklart om denna Camaro som kallades Waikiki är byggd så eller inom GM:s väggar. Intressant är att den har rektangulära lyktor, något ganska nytt på bilar i allmänhet då, och faktiskt inte ens tillåtet i USA vid denna tid.   
 

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Magnus O
2013-02-22 08:05

Ägde och gjorde i ordning en svensksåld 1968 Camaro RS med en pigg 327:a under ett par år på 90-talet.
Glömmer den aldrig! :-)

#2
Håkan Gustavsson
2013-02-22 11:20

-Hmnnn!
Undrar just vad tjejen hade i huvudet när hon gav sig på att göra en "aftonklänning" av vinylen som blev över?
Ser mer ut som hon står invirad i en vaxduk från köksbordet...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.