Nästa artikel
Citroën från södern
exotiskt

Citroën från södern

Publicerad 11 november 2020 (uppdaterad 12 december 2020)
Citroën ID och DS sattes ihop lite varstans runt om i Världen. Till och med så långt bort som i södra Australien!
En av de mer exotiska platser man monterade Citroëner på var Heidelberg West, en förort till Melbourne som är nästan så långt söderut i Australien man kan komma.
År 1961 började man sätta ihop ID19 där och kallade dom för 'Parisienne'

Vid den här tiden gjorde man ju fortfarande dessa modeller i England, och man skulle man tänka logiskt så borde det vara brittiska ID-delar som packades ihop för export till Australien, men så var inte fallet. 
Man använde den franska versionen, plus-minus lite detaljer. Högerstyrd instrumentbräda självklart, så skickade man även med tak i aluminum istället för glasfibertaken.  Vidare fick dom luftfilter i oljebad, en exportdetalj för tuffare klimat. 

En del saker gjordes på egen hand i West Heidelberg, klädsel mattor och lack.  Och utbudet var rätt simpelt,  inredning och klädsel i en eller tvåfärgad vinyl, och gummimattor på golven. 

Parisienne gjordes enbart som sedan.  Break - kombin alltså importerades i blygsam skala under den här tiden.  Det blev dock en ganska kortlivad verksamhet, redan 1966 avvecklades det och då hade man satt ihop uppskatningsvis 1400-1500 Citroën Parisienne.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.