Nästa artikel
Dr Müller på bio!
BIOBIL

Dr Müller på bio!

Publicerad 15 oktober 2010 (uppdaterad 17 december 2013)
I filmen Himlen är oskyldigt blå, regisserad av Hannes Holm figurerar inte bara Peter Dalle och Bill Skarsgård utan även Klassikers Mercedes 350 SE!

Klassikers förra redaktionsbil, den temperamentsfulle Mercedes 350 SE kallad Dr Müller som vi körde under 2009, dyker upp på bio! Filmen Himlen är oskyldigt blå regisserad av Hannes Holm utspelar sig 1975. Att Peter Dalle som spelar krogägaren Gösta skulle köra Mercedes S-klass var ganska givet.

– Fleming Broman som är Gösta-karaktärens förebild körde exakt en sådan modell, berättar Hannes Holm.
– Men film är fantasi löst byggd på verklighet och vi skulle kunnat välja en lyxig amerikanare istället. För på 70-talet uppfattades USA-bilarna fortfarande som "lyx". Men när man gör s.k. "epokfilm" måste man ta hänsyn till att alla kanske inte vet sådant, då blir mercan ett perfekt balanserat val. Den uppfattas fortfarande som ”lyx”.
Hannes Holm tycker det är viktigt att filmkaraktärerna kör ”rätt” bil.
– En kass statist kan äventyra en briljant scen i övrigt, säger han. Likaså fordon eftersom de så mycket korresponderar med dess förare/ägare.
– När Måns Herngren och jag började göra långfilm var bilen inte så prioriterad, säger Hannes Holm. Ända tills vi skulle göra en drömsk tillbakablick i vår film Adam&Eva. Det ska föreställa när Björn Kjellman och Josefin Nilsson var unga och nykära. De ska stanna sin bil på en somrig grusväg och kasta sig ner på en sommaräng för att... Ja man får se filmen. Där hade vi en liten bilcasting och var inte nöjda förrän vi hittade en gammal rostig televerks-orange Opel Kadett. Där satt den! Extra roligt var det när Björn Kjellman sa "Åh äntligen en bil som passar rollen!".
Ofta märks det i filmer tydligt vilket bilföretag som sponsrat produktionen genom att alla bilar är nya och av samma märke Det dilemmat slapp man när Himlen är oskyldigt blå skulle spelas in.
– Ingen bilfirma i världen vill göra reklam för sina 40 år gamla modeller, säger Hannes Holm. Jag fick välja själv, fältet stod fritt!
Förutom Klassikers Mercedes figurerar en rad 1970-talsbilar i filmen. När Klassiker var med vid en scen på Kungsholmen hade man lånat in en Volvo 164, en Valiant polisbil och en Citroën GS.
– Opeln som används som knarksmuggelbil är en Rekord Coupé, säger Hannes Holm. Det var ett kärt gammalt minne för mig. Jag växte upp med Opel Rekord 1700 Caravan. Så fort jag råkar få syn på en så’n springer jag fram och stirrar in genom rutan. Tidsmaskinen är inte uppfunnen än – men det är det närmsta man kan komma!
Himlen är oskyldigt blå har premiär i dag den 15 oktober.

FOTO: Jonas Ingestedt
 

Foto: Jonas Ingestedt

Foto: Jonas Ingestedt

Foto: Jonas Ingestedt

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.