Nästa artikel
En PV på Toyotas museum
reportage

En PV på Toyotas museum

Publicerad 19 december 2017
Nu finns en Volvo PV544 på Toyotas museum i Japan. Med sitt trepunktsbälte är den en viktig milstolpe i historien om bilen.
Med 250 bilar visar Toyota Automobile Museum hur inte bara det egna märket utan också andra biltillverkare utvecklats. Museet som öppnade 1989 har nu fått sin första Volvo som en donation från Volvo Cars Heritage.

– Vi ville ha en bil från de första åren med trepunktsbältet och hade lite tur att ha en från just 1959, säger Per-Åke Fröberg som är ansvarig för Volvo Cars Heritage.

Den 13 augusti 1959 levererades en Volvo PV544 med trepunktsbälte till Volvohandlaren i Kristanstad. Det var den första serietillverkade bilen som hade trepunktsbälte standardmonterat. Fortfarande är säkerhetsbältet den enskilt viktigaste säkerhetsdetaljen i bilar och enligt Volvo har minst en miljon människors liv räddats tack vare trepunktsbältet.

Om bältet är en självklar vardagspryl över hela världen så är Volvo PV desto mer udda i Japan. Därför kommer PV:n på museet nog inte bara väcka intresse för sin säkerhetsdetalj.

1951 ska 20 stycken PV444 kommit till Japan, men egentligen var all bilimport för privat bruk stoppad sedan andra världskriget.
 

Bilen som nu står på Toyotas museum är en PV544 Special II som registrerades i september 1959, därmed är den en av de första bilarna som hade trepunktsbälte standardmonterat. I Klassiker nr 10/2016 gjorde vi en Sverigeresa i norra Halland med det här exemplaret.

1951 gjorde Volvo en första framstöt att sälja bilar i Japan och en broschyr togs fram.

En av de 20 Volvo PV444 som togs till Japan 1951.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.