Nästa artikel
Färg i vardagen!
Reportage

Färg i vardagen!

Publicerad 3 mars 2021 (uppdaterad 3 mars 2021)
Peter Brobäck i Lomma kör sina klassiska Volvobilar året om
Jag kör året runt med mina vagnar. Jag har Volvo 140/160 och 240/260 och alternerar. Några av bilarna körs oberoende av väder, vissa körs när det är torrt och saltfritt.
Den här 145:an såldes i Norrland som ny och kördes cirka 15 000 mil av ett par olika ägare. Den har inte varit en arbetsvagn, det vill säga inga rörmokare, snickare eller hovslagare har kört den. Alltså är inredningen i mycket bra skick. Lite sprucken galon på en stolsdyna och några småskavanker i bagaget bara.
 
Jag träffade ofta den tidigare ägaren genom 140-klubben, men på höstträffen 2017 så dök han inte upp. I maj 2018 ringde telefonen och mannen i luren sa: ”Min far har gått bort och jag har hittat en lapp med ditt nummer och namn samt ordet Volvon”.
Lite ordväxling senare så åkte jag in till Lund och tog över bilen. Den var dammig då den stått i nästan ett år men startade omgående.
 
Jag servade bromsar och skaffade nya däck. Med åren har den fått ATS-fälgar och ett tidsenligt takräcke. Det är en 145 Sport, det betyder att den har dubbla SU-förgasare.
Bilen är min bruksveteranare, jag kör den året runt och den har i dagsläget gått 22 500 mil. Den har sina skavanker, men den går bra, är pålitlig och alla ger mig tummen upp när jag kommer körandes. Jag tycker att det är kul med en bil som är i bruksskick, det finns många blanka och felfria bilar men de flesta tycker att 145:an är roligare.
 
I Klassiker nr 2/21 berättar 22 Klassikerläsare om hur de använder sin klassiska bil på vintern.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.