Bild
Nästa artikel
Fjällkor på sommarbete!

Fjällkor på sommarbete!

Reportage

Sedan 1930-talet har den svenska polisen kört Volvo. I Klassikers specialutgåva Volvo-Klassiker gör vi en djupdykning i ämnet.

Från början använde den svenska polisen främst amerikanska bilar. Det skulle komma att ändras med Volvo Amazon, men Polisen ställde en rad krav på förbättringar på de bilar som man köpte in.

Amazon i polisutförande fick diagonaldäcken bytta mot radialdäck, trumbromsarna fram ersattes av skivbromsar. Stolarna var kraftigare, strålkastarna kraftigare och inte minst blev priset kraftigare.

Det är med Amazon som Volvo och den svenska polisens täta samarbete verkligen föds. Det är nu en polisutrustad Volvo blir något annat än en vanlig Volvo. 

I samband med att polisversionen av Volvo 144 skulle tas fram bildade Volvo en särskild organisation som fick ansvaret för specialbilar. Idag heter den avdelningen Special Vehicles och man tillverkar ungefär 500 polisbilar varje år.

Taggar: Reportage, Volvo

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.