Nästa artikel
Fjällräddningen – Saab som polisbil!
Reportage

Fjällräddningen – Saab som polisbil!

Publicerad 9 juni 2021 (uppdaterad 9 juni 2021)
Saab hade knappt hunnit bli en vanlig polisbil i Sverige innan den dök upp i Klippiga bergen i början på 1970-talet. I flera decennier körde polisen i amerikanska Aspen och Vail Saab.
Det var Aspen som tog det första steget av de båda orterna i Klippiga bergen. Efter ett kortlivat försök med likaledes framhjulsdrivna Audi köpte Aspen Police Department in ett antal röda Saab 99 i början av 1970-talet. Förutom en stor röd saftblandare och två fasta ljus på taket så hade de klistermärken på dörrarna med texten ”Aspen Police”.
 
När också Vail PD köpt in tre Saab 99 var Saab-Scania of America på väg att spricka av stolthet. I ett pressmeddelande förkunnade man: ”Nästa gång president Ford kommer till sin favoritskidort i Colorado så kommer han att eskorteras till sin stuga av Vails finest som kör sina svenskbyggda orangefärgade Saab 99 polisbilar”.
 
I Saabs pressmeddelande citerades en talesperson för Vails poliskår som uppgav: ”Av alla bilar vi har haft är vi mest nöjda med den prestanda, tillförlitlighet, uthållighet, säkerhet och ekonomi som våra Saab-bilar ger”. Saab 99 var mer bränslesnåla och mindre servicekrävande än de amerikanska bilar man haft tidigare. De klarade att starta i den kallaste vinterkyla och polistalesmannen berömde stolsvärmen som en av de största innovationerna någonsin. Saab 99 var stabil att köra i snabba förföljanden i över 100 miles i timmen och även bromsarna var bättre än genomsnittet ansåg man. Saab skrev i pressmeddelandet: ”Med tanke på hur många imagemedvetna som besöker den här sofistikerade semesterorten är det inte svårt att förstå ett annat ’stort’ skäl varför Vail PD väljer Saab 99 som patrullbil”.
Samarbetet mellan Saab och polismyndigheterna i Colorado fortsatte ända till 2005. De sista Saabpolisbilarna i Colorado blev 9-5 sedan.
Läs mer om Saabpolisbilarna i Aspen och Vail i Saab Cars Magazine 1/2021.
 

Saab Cars Magazine 1/2021

Den sjätte utgåvan av Saab Cars Magazine finns i butik fram till den 31 juli men går också att beställa i vår webbshop.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.