Nästa artikel
Hallands Veteranbilsreparationer
Guru

Hallands Veteranbilsreparationer

Publicerad 13 juni 2019 (uppdaterad 11 mars 2021)
Far och son Bengt-Arne och Patrik Johansson har full fart på sin renoveringsverksamhet. Kombinationen gott rykte och rimlig arbetskostnad har fått kunderna att flockas med såväl exklusiva som folkliga bilar.

En kylarmaskering, ett par framskärmar och en del av golvet vilande på en ram – det är tillräckligt för att konturerna av en stolt trettiotalsvagn ska kunna anas. 

– Det är en Volvo PV659 från 1935, säger Patrik Johansson som arbetar med en av dörrarna. Faktiskt Kosta glasbruks gamla direktionsbil! 

Den raka sidventilssexan står grön och nyrenoverad bredvid, sammanfogad med växellådan och monterad i en testbänk. 

– Vi har provstartat den, säger Bengt-Arne Johansson. Det gick fint – filmen ligger på Facebook.

Far och son Bengt-Arne och Patrik Johansson driver sedan fem år Hallands Veteranbilsreparationer och tempot är högt. Verksamheten har redan expanderat stegvis. De har flyttat till större lokaler flera gånger, senast skedde det vid årsskiftet efter att de köpt ett gammalt snickeri i Oskarström strax nordost om Halmstad.

– Nu har vi 1 200 kvadratmeter, säger Bengt-Arne. Det behövs. Vi håller på med många projekt samtidigt och vi har länge velat ha en egen lackbox. Den är snart färdigbyggd och vi har en egen lackerare på gång!

Bengt-Arne jobbade som bilplåtslagare under 25 år i olika omgångar på Volvoverkstaden Rejmes i Halmstad. Bilintresset har funnits med honom hela livet.

– Den svarta Volvosuggan köpte jag när jag var 16 år, säger han. Den har jag kört mycket med. 

Patrik Johansson hann också göra några år i Rejmes plåtverkstad innan han gick in i den gemensamma firman. Även Patrik brinner för Volvo 800-serien.

– Jag har Vissefjärdas gamla brandchefsbil, en Volvo PV 831 1951, säger Patrik och visar bilder på telefonen. Bilen är fortfarande brandkårsutrustad och körs flitigt.

Utanför lackboxen står en Volvo Amazon Herrgårdsvagn halvt gömd under ett skynke. Den nyrenoverade motorn gnistrar i motorutrymmet men front och skärmar saknas. 

– Den ska vara klar till Halmstad Sports Car Event i juli, säger Bengt-Arne. Den har vi lagat mycket rost på, det finns inte mycket nytillverkat till kombin. Det är nog 5–600 timmar nedlagt.

I en annan del av lokalen står en P1800 och en Amazon 123 GT. Även de ska bli klara nu till sommaren. Likaså ett par Duetter och en PV 544 -58.

– P1800:an fick vi från början in för en stor service, säger Bengt-Arne. Vi upptäckte att den var så dålig att det knappt var någon mening med en sådan. När jag berättade det för ägaren bad hon att få tänka ett par dagar. När hon ringde hon tillbaka hade hon bestämt sig för en totalrenovering. 

Patrik Johansson arbetar med Kosta glasbruks gamla direktiosnvagn,
en Volvo PV 659 från 1935.

En helrenoverad Amazon 123 GT – alldeles strax redo att lämna verkstan.

Amazon Herrgårdsvagn i väntan utanför lackboxen.

Innanför portarna står en av två byggda Volvo PV61 med öppen Nordbergskaross. Bilen har just kommit tillbaka från den stora utställningen i Jönköping där Bengt-Arne tilldelades MHRF:s kulturarvspris, MHRF Cultural Heritage Award. Den stora Volvon ska helrenoveras med inledning i höst. 

Hallands Veteranbilsreparationer tar 500 kronor per timme exklusive moms. Stora renoveringar faktureras löpande var 14:e dag. 

– Vi renoverar inte bara Volvo, säger Bengt-Arne. För inte så länge sedan blev vi klara med en Mercedes Pagoda och häromdagen fick vi in en 100 år gammal Chandler. 

Trots att dammet hunnit lägga sig på Chandlern – nackdelen med att husera i ett gammalt snickeri – har arbetet med den fortskridit i hög takt. Det handlar om en försäkringsskada och Bengt-Arne har just riktat bakskärmen. Snart ska den in i lackboxen.

Även om det började i plåtverkstan för både Bengt-Arne och Patrik sysslar de här med alla steg och delar i en helrenovering – som mekanik, inredning, hjulupphängningar och slutmontering. Verkstaden klarar nu att göra det mesta själva utom maskinbearbetning och krom. 

Trycket är hårt på verksamheten, ändå är stämningen avslappnad och trevlig.

– Vi har 80 bilar i kö, säger Bengt-Arne och klappar Huskyvalpen Alfa. Det är allt från mindre reparationer till helrenoveringar och ingen bil eller kund är den andra lik. Det är kul! 

Rätt grejer i rätt tid är viktigt. Det finns en hel del reservdelar i lager och vid vårt besök har Bengt-Arne just köpt ett stort BIMA-sortiment från en lokal bilverkstad. Guld!

Renoverad motor till Volvo PV 659 1935.

En stukad Chandler är snart på vägen igen.

Trycket är hårt på verksamheten, ändå är stämningen avslappnad och trevlig

Hallands Veteranbilsreparationer
Sennanvägen 62, 313 31 Oskarström
Tel 070-374 95 25 
hallandsveteranbilsreparationer@gmail.com

Senaste tre helrenoveringarna 
• Volvo Duett
• Mercedes-Benz Pagoda
• Volvo Amazon 123 GT 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.