Nästa artikel
Volvospecialisten som är personlig via nätet
Guru

Volvospecialisten som är personlig via nätet

Publicerad 1 september 2022 (uppdaterad 7 oktober 2022)
Vparts är Volvospecialisten som inte går att besöka men som lovar snabba leveranser. Och det är bara ett märke som gäller!

Ur den stilrena kartongen med företagsnamnet och texten: ”Swedish solutions for your Volvo” plockar du upp delen du beställde bara häromdagen. Du blir förvånad över att följesedeln har en handskriven signatur med en glad hälsning och ännu mer överraskad över att få en chokladbit med i kartongen. Det är så här Volvospecialisten Vparts vill möta sina kunder – och så förstås via hemsidan. Ända sedan Daniel Blomqvist för snart 20 år sedan började tillverka vita blinkersglas till bland annat Amazon under företagsnamnet Reproglas så har det bara varit näthandel som gäller. Från Matfors några mil utanför Sundsvall skickas nu Volvodelar till hela Europa.

– Direkt efter att jag slutat gymnasiet startade jag det som skulle utvecklas till Vparts, säger Daniel Blomqvist. Det är utifrån mitt Volvo­intresse som allt kommer. Kärnan i företaget har sedan starten varit egenutvecklade specialprodukter inom styling.

Daniel Blomqvist är grundare, vd och ägare men det är kanske ändå inte han som är ansiktet utåt för Vparts. När hemsidan är skyltfönster, reklampelare och informationsdisk så är rörliga bilder ett sätt att nå ut. På hemsidan och på Youtube har man över 100 filmer uppladdade och den som syns i många av filmerna är webkommunikatören Niklas Larsson. I ett hus som tidigare inrymde ett tryckeri finns nu det man kallar Vparts Garage. Här inryms bland annat företagets samling av Volvobilar och en liten studio där instruktions- och produktfilmer spelas in.

– I Vparts Garage ska vi testa, fota och lära oss om bilarna, säger Daniel Blomqvist. Videos är bra för att visa hur man installerar och använder grejerna och det avlastar vår kundtjänst. Det ger också en trygghet före köpet. Men vi ska inte bara ha produktfilmer utan också reportage om Volvobilar på vår kanal.

Det första som står innanför dörren på Vparts Garage är en PV 544 från 1965. Men egentligen är det till Amazon och nyare Volvomodeller som Vparts har delar. Det är 240 och framåt man prioriterar och tar fram nya delar till.

Det finns totalt 43 bilar i Vparts Garage. De syns ofta marknadsföringen och tas även ibland med till olika evenemang.

– Bilarna vi köpt in har ofta varit exemplar med så mycket utrustning som möjligt och i flera fall som en 262C, 245 Turbo och en 745 Turbo så är det USA-importerade bilar. Det är en bra energikälla att vi har dem.

– Vi har allt som finns på bilen utom motortrim och rena motordelar.

Förhoppningsvis ska fler få se bilarna på riktigt, i höst planerar man för en första bilträff vid Vparts Garage.

I Vparts Garage finns bilarna som funkar som testobjekt och fotomodeller i marknadsföringen.

På golvet i garaget står Madde Colin på knä med en mattkniv i ena handen. Hon jobbar med att ta fram en innertakssats till 740. Det är en produkt som skulle fixa till problemet med ett typfel på modellen. Om det projektet blir verklighet återstår att se, men det och många andra bra idéer kommer fram tack vare hur Vparts drivs.

– Vi har en ren självstyresmodell som innebär att alla inom företaget får fatta de beslut de vill så länge de följer de nio grundregler vi har, säger Daniel Blomqvist. Beslutet måste till exempel vara ekonomiskt långsiktigt och alla som berörs ska veta om det.

Förutom delar som man tagit fram själva så finns också mycket original Volvodelar och från andra specialister som ekonomiplåtstillverkaren Klokkerholm. Totalt finns drygt 6 000 artiklar på hemsidan.

– Alla delar har vi i eget lager, säger Daniel Blomqvist. Vi har valt att bygga lite mer lager, det ska aldrig ta slut och vara restat. Det ska kunden lära sig.

Huset som lager och distribution finns i är byggt 1850 och var från början en del av pappersbruket i Matfors. Just nu gör Vparts en varsam utbyggnad som ska ansluta till hur det ursprungliga huset ser ut. Navet i verksamheten är packhallen och den ska efter utbyggnaden hamna i en större och ljusare lokal. Från packhallen skickas alla beställningar som görs fram till 15:30 samma dag. Förutom kartonger, tejp och utskrivna ordrar så finns det också en stor mängd kartonger med Twix här – den lilla bonusen som läggs med varje beställning.

Vparts rör sig ständigt framåt i Volvos modellflora, men kommer man sälja delar till fler bilmärken i framtiden?

– Nej!, säger Daniel Blomqvist. Bara Volvo, men vi kommer snart att ta fram våra första delar till Polestar. Det är dock kanske att se som inom samma familj. Vi vill ha koll på våra produkter och jobbar bara med det bästa bilmärket, Volvo så klart. I stället för att sälja allt till alla bilar vill vi känna för allt vi gör.

Tre senaste beställningarna

Till äldre Volvo var det vita blinkers till
140, oljefilter Amazon och en Grupp A-vinge till 240.

En trend

Stilren styling som ser ut att kunna vara original, men som ändå är lite mer.

Skulle vi kunna sälja hur
mycket som helst av

Karosseridelar som frontläppar och vingar.

Hitta hit

Vparts

www.vparts.se

support@vparts.se

060-210 80

Daniel Blomqvist grundade Vparts och är även idag vd och ägare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.