Nästa artikel
Hockeyklubbans återkomst
Reportage

Hockeyklubbans återkomst

Publicerad 6 december 2021
När Netflix skulle spela in serien ”Den osannolika mördaren” behövdes många polisbilar från 1980-talet. Förmodligen har inte så här många bilar med den så kallade hockeyklubban synts i Stockholm på 30 år!
Inför inspelningen av ”Den osannolika mördaren” om mordet på statsminister Olof Palme återskapades en del av Sveavägen för att se ut som den gjorde 1986. Men för Netflix miniserie behövdes också uppemot trettio statistbilar.
 

Den Saab 900 polisbil som syns i serien är egentligen av fel årsmodell och har dessutom fått sin textning med ordet POLIS till den version som kom med den blåvita polisbilsmålningen 1989. Det skedde när bilen var i aktiv tjänst och var förstås helt rätt då.

Antalet historiska polisbilar som finns är i sig försvinnande litet och att serien utspelar sig på 1980-talet var ytterligare en komplicerande faktor. De vita polisbilarna med stripe infördes på nya polisbilar 1984. Färgbandet på bilarna kallades hockeyklubban på grund av sin form. Efter bara fem år ändrades polisbilarnas utseende igen då de blev blåvita.
 
De polisbilar som syns i serien tillhör alla privata samlare eller Filmbilar.se som drivs av Thomas Näsström och Stefan Gustafsson. På nyhetsbilder från mordplatsen syns en Ford Econoline som var Södermalmspolisens piketbuss. Någon sådan polisbil finns inte bevarad idag.
 
– Econolinen tyckte vi var viktig, säger Thomas Näsström. Den enda polisbuss som finns med hockeyklubbsdekor är Polismuseets Volkswagen T3 så vi diskuterade om vi skulle använda den. Men till slut köpte vi en blå Ford Econoline som vi folierade vit och gav rätt stripe utifrån en mall vi skapat. Den har två ramper med blåljus och blinkljus i fronten. Det ökade trovärdigheten att vi använde den även om den bara syns i scenerna från Sveavägen.
 
Klassiker var med under inspelningen av serien ”Den osannolika mördaren” och i nr 10/2021 kan du läsa mer.
 

Från T-Ford till GTI!

I årets sista nummer bjuder vi på Golf GTI, Citroën Méhari, Opel Manta och Vespa 400. Dessutom får du hänga med på en resa i polisens gamla Amazonkombi med dolda utryckningsljus samt lära dig att köra T-Ford. Missa inte heller reportaget om hur man fick fram bilarna till Netflix-serien Den osannolika mördaren!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.