Nästa artikel
Kvartshästen
Reportage

Kvartshästen

Publicerad 8 november 2022
1969 gjordes två annorlunda Mustanger - Quarterhorse var en blandras.

I slutet av sextiotalet var experimentlustan stor hos Ford. Den framgångsrika Mustangen användes som försökskanin för en rad olika experiment. Bland annat försökte man sig på både mittmotor och svansmotor. ( den-hemlighetsfulla-mustangen )

1969 gjorde man två stycken bilar som man kallade för Quarterhorse.  Här tog man front och huv från Shelby GT500 - fast huven saknade de fem utsläppen som annars fanns på den. Under den satt den stora 429" Bossmotorn på närmare 400 hästkrafter.
Bakdelen lämnades orörd men på insidan satte man interiören från Mercury Cougar.  För att spä på egendomligheten ytterligare gjordes karosserna i glasfiber. 

Lite grann skiljde dom åt, den blåa bilen har de små inbuktningarna på framskärmarna som Shelby hade - på den röda saknades dessa. 

Syftet med dessa två Quarterhorse är lite luddigt. Kanske var det en ersättare för Shelby GT350/500 som nu varpå sluttampen? Eller nånting som skulle passa in mellan Mustang och Cougar?   Skulle den i så fall göras i glasfiberplast? 

Båda bilarna existerar än idag och fins hos privata samlare.  

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.