Nästa artikel
Läcker skiss visar okänd GT-version av Saab 99
Reportage

Läcker skiss visar okänd GT-version av Saab 99

Publicerad 26 december 2020 (uppdaterad 29 december 2020)
Så här hade sportmodellen kunnat se ut.

1950- och 60-talens GT, Sport och Monte Carlo hade alla en speciell lyskraft. Med det nya årtiondet på ingång var det som om världens färgskala dämpades.

Saab 99 sällade sig till denna nya lite nedtonade stil. Avancerad i formerna, men diskret. Först med 99 EMS 1972 blev det lite mer fart, men fortfarande sofistikerad. 

Tänk om formgivaren Björn Envalls skiss, som Saab Cars Magazine nu kan avslöja, från 1969 på en Saab 99 GT hade blivit verklighet! En direkt uppföljare till de sportiga versionerna av 93 och 96!

Vi hittar skissen i arkivet på Saab­museet, gjord på  halvtransparent  vellumpapper. På en ”underlay” i botten sitter grunddragen, sedan har Envall matat på med ”smörpapper” för att testa detaljer. Det röda är mjuk träpenna som vinklats för att få en mildare färgåtergiving på utvalda partier. 

Friska idéer – med antingen engelska eller italienska magnesiumfälgar och cool kromring, komplett med ”bird shits” i vit gouache för att skapa högdagrarna. Så läckert!


Det här är en artikel från senaste numret av Saab Cars Magazine.

Uppdatering: Saab Cars Magazine 2.2020 är slut i vår webbshop. Den finns i välsorterade tidningsbutiker fram till den 9 februari. Här hittar du din butik

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.