Bild
Nästa artikel
Lidingö Looker!

Lidingö Looker!

Volkswagen Typ 1 1963

Alla vet väl hur en California Looker ser ut. Men en Lidingö Looker? Vi öppnar soltaket och tar en sväng i Anders Odéens klon av sin egen 18-årsbil.

Reklamaren. Galleristen. Entreprenören. Fördomsprofilen på Anders Odéen skriker modern Porsche lång väg. Men av alla bilar åker han helst Folkvagn – och mer exakt en blåkopia av 63:an han körde och modifierade redan som 18-åring sommaren 1966.

 – Allt var ju efter eget huvud, säger Anders. Porsche 356-fälgarna köpte jag på skroten och sedan lät jag smeden göra spacers och fixa längre hjulbultar.

Nu är det några år sedan Anders Odéen fick den kreativa idén att bygga sin 18-årsbil en gång till. Att det skulle vara en -63:a var självskrivet. Precis som då skulle det vara den raka kromlisten på huven utan Wolfsburgemblemet, den synkroniserade lådan och det nya aningen bättre värmesystemet.

Det är något befriande skönt över hela anrättningen. En 60-talsfolka i all sin enkelhet bara lätt personifierad med smått som Marchal-ljusen och de mjuka backspeglarna från Saab.

Med en hemsaxad klubbdekal, busiga fälgar och rensade ljuddämpare behövs inte mycket mer för personlig touch. På hela taget osar det av ung kreativitet med en liten air av bågfil i vedbod, bilorientering och rundor till Flaten för att titta på isracing.

Läs mer om Anders härliga Volkswagen i Klassiker 5/2017!
 

Kommentarer

#1
Gustaf Norén
2017-05-27 11:16

Knappast "blåkopia" vilket var något man kallade en slags ritningskopior vars bakgrund var blå.

#2
Gustaf Norén
2017-05-27 11:19

Man kan väl inte ha en "blåkopia" av en bil! Läs på och lär er!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5kopia

#3
Tomas
2017-05-28 10:22

Tror du inte att Klassiker vet vad blåkopior är? Är det inte tillåtet att leka med orden? Bilen är blå och är en kopia av ägarens gamla bil. Det finns ju böcker med bara data om bilmodeller om man vill läsa sådant.

#4
D'asen
2017-06-08 07:47

Grymt frän bil! Nu blir jag lite stolt att vara Lidingöbo!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.