Bild
Nästa artikel
MLB och ROX va e de?

MLB och ROX va e de?

Reportage

Volvo började på 1970-talet att använda registreringsnummer med bokstäverna MLB och ROX på bilar i reklamen.

Klassiker 3/2020 – beställ den direkt hem till brevlådan!

Beställ Klassiker direkt hem till brevlådan i vår webbshop – frakten är inkluderad i priset!

Tidningen finns i butik fram till och med den 13 maj 2020.

Ett registreringsnummer kan vara det som gör en bild på en bil verklig. Många biltillverkare väljer att ha broschyr- och pressbilder helt utan regnummer, men tyska tillverkare gjort en grej av att visa att man är från M som i München eller WOB som i Wolfsburg. 
 

MLB och ROX va e de?

Frågan är om inte Volvo var först med att göra vissa registreringsnummer till kännetecken för märket. När länsbokstavsnumren skrotades till fördel för det nuvarande systemet 1972-73 började Volvo favorisera vissa registreringsnummer. ROX 132, ROX 238 och MLB 802 kunde på samma broschyruppslag tillhöra allt från 142 till 1800E. 
 

MLB och ROX va e de?

På senare år har Volvo tagit upp traditionen och på pressbilder syns MLB följt av en nolla före siffrorna för den modell det gäller. Men det här är inte bilarnas riktiga registreringsnummer. Bokstavskombinationen MLB är spärrad av Transportstyrelsen. 
 

MLB och ROX va e de?

I Klassiker nr 3/20 berättar vi historien Volvo P1560. En stor bil som kunde ha lanserats i början av 1970-talet och som i vissa versioner skulle haft V8. Eftersom projektet lades ner så tog istället vi broschyrbilderna! Och på dem skulle givetvis bilen ha registreringsnumret MLB 802. 

Taggar: Reportage, Volvo

Kommentarer

#1
Krister Göranson
2020-03-16 21:48

Hej Fredrik MLB förekommer fortfarande som plåt för fotobilar. Kan berätta att Volvos pressbilar i Tyskland hade alltid D-PR efter Ditzenbach där Volvos importbilar låg.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.