Nästa artikel
Ny chef för Volvo Museum
Reportage

Ny chef för Volvo Museum

Publicerad 29 juni 2020
I våras fick Volvo Museum en ny chef efter Sören Nyeboe som gick i pension. Det blev en märklig start för Mats Nilsson som fått ansvaret för ett pandemi-stängt museum.
På grund av coronapandemin stängdes Volvomuseet i Göteborg den 23 mars på obestämd tid och personalen är permitterad. Samtidigt fick museet en ny chef, Mats Nilsson.
– Det blev en märklig start för min del. Jag får jobba max två dagar i veckan för att sköta administrationen. Ovissheten är det jobbiga men vi tar det vecka för vecka. 

Hur hamnade du på posten som museichef?
– Det är en ära för en gammal Volvoit. Jag började arbeta på Volvo Personvagnar i mitten på 1980-talet. Jag är utbildad till systemvetare och har jobbat med marknadsföring på varumärkesnivå. Jag har varit engagerad i museet länge och arbetat i styrgruppen.

Har du någon klassisk Volvo själv?
– Nej tyvärr, jag skulle gärna vilja ha en P1800 men det går inte av praktiska skäl då jag bor mitt i stan. 

Enligt planerna ska det nya upplevelse­centret World of Volvo öppna invid Liseberg om ett par år, blir du chef även för det?
– Nej, det är inte sagt så och jag tror att den personen bör ha en annan bakgrund än jag. Jag räknar med att ansvara för museet tills integrationen är klar. 

Kan det bli så att museet i Arendal tvingas stänga  innan det nya upplevelsecentret är klart?
– Jag ser ingen risk i att vi måste lämna nuvarande lokaler innan det kommande World of Volvo öppnar. 

World of Volvo kommer inte att rymma hela er museisamling, vad händer med de andra fordonen?
– Det för tidigt att bedöma vad som kommer att inrymmas i kommande World of Volvo. Även idag finns ju många fordon som inte är utställda utan garagerade på olika ställen. World of Volvo kommer att hantera hela museisamlingen och på World of Volvo kommer vi att än mer jobba med temautställningar och flexibla lösningar för att tillfredsställa sanna Volvoentusiaster om Volvos historia, nutid och framtid.
 

Mats Nilsson är ny chef för Volvo Museum.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.