Nästa artikel
Pionjären bakom ratten
Brittiskt

Pionjären bakom ratten

Publicerad 21 mars 2015 (uppdaterad 25 mars 2015)
Med startnummer fyra är denna Panhard Levassor 8HP redo för start i ett landsvägslopp 1898.
Det fanns inga motorbanor så alla tävlingar gick på allmäg väg i bilens barndom, bland annan trafik, som ju dock ofta inskränkte sig till hästar, gående och en och annan cyklist.
Den lite lätt utråkade föraren är en 21-årig collegestudent vid Eton av walesisk härkomst. Han hade köpt sin första bil redan 1896 i Frankrike, en Peugeot. Medlem i både franska automobilsällskapet och grundare av det brittiska Automobile Club of Great Britain var han välmeriterad i den lilla automobilkretsen innan han hade fyllt 20. Han kom senare att lägga till fler meriter i sitt unga liv, 1903 startade han import och återförsäljning av bilar, som ett av de första i sitt slag i landet, samma år var han även med och grundade Royal Aero Club, inbiten ballongflygare som han var. 1909 köpte han sitt första flygplan och blev den förta att korsa engelska kanalen åt båda hållen vid samma tillfälle. Han var även tragiskt den första engelsmannen att omkomma i just en flygolycka 1910, 32 år gammal.

Men mest känd idag är nog Charles Stewart Rolls för att tillsammans med Henry Royce grundat det legendariska Rolls Royce 1904

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.