Bild
Nästa artikel
Rijkspolities polisporsche

Rijkspolities polisporsche

snabbutryckning

Under en period körde svenska polisen Porsche främst för trafikövervakning på större allmänna vägar, men modellen för detta kom från Nederländerna.

Rijkspolitie bildades 1945 och var Nederländernas nationella poliskår fram till 1993 när hela polisväsendet omorganiserades. Man skapade två poliskårer, en kommunal polis på lokal nivå som stod under inrikesministeret och Rijkspolitie, en nationell kår med franska gendarmeriet som modell  och var underställd justitieministeriet. I nationella sysslor ingick trafikövervakning på vägnätet och då sågs tydligen  öppna Porsche 356 som mest lämpliga för detta.Dom blev så populära att de allra sista 356:orna byggdes så sent som i mars 1966 speciellt för Riljkspolitie.

Kommentarer

#1
Ola Backer
2017-04-10 13:13

Även våra grannar i Finland brukade sina 356:or hårt i polisiär tjänst med början 1961. Här är länk till en Finskspråkig artikel.
http://yle.fi/uutiset/3-8229004

#2
Håkan Gustavsson
2017-04-10 17:42

Varför valde man en "öppen" version av Porschen???
Hade man någon praktisk fördel med att köra cabriolet eller targa? Det regnade ju redan på den tiden om somrarna...
Eller var det bara för att "öka trivseln" för de som jobbade med att övervaka de snabba vägarna?
Det ser ju inte så flärdfullt ut på bilden, med dubbelknäppt galonställ (kan ju iofs. vara av skinn - men det torde inte göra någon större skillnad) och med hjälm och fartglasögon som värsta knutten.

#3
Robert
2017-04-11 00:07

Under barndomens bilresor genom landet har jag minnen av att de dirigerade trafik stående inuti bilen. På så sätt kom de upp en bit från vägbanan och blev mer synliga. Se nedan länk på en något modernare Porsche polisbil:
https://goo.gl/images/GBmqR5

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.