Bild
Nästa artikel
Smått i New York

Smått i New York

Småbilar

Kan man kalla det här för småskalig verksamhet?

För ett tag sen skrevs det om småvuxna jänkebilar som till exempel Crosley, och här har vi just en Crosley-dealer i Rochester, New York. Året är 1948 och Mack Motors har bunkrat upp med ett rejält lager av dessa små Crosleys.


Crosleys bilar var mer avancerade än vad man förleds att tro, de var bland annat först 1947 med en stationsvagn med hel stålkaross, något som de stora tillverkarna inte kunde erbjuda förrän flera år senare.  Dessutom kallade man den "Sports utility" ett begrepp som är mer bekant för oss i nutiden. Den lilla motorn var på 720cc och gav 26 hästar, men hade överliggande kamaxel vilket dom också var ensamma om i USA på denna tid. Ensamma var de också att montera skivbromsar runt om på dessa små udda skapelser. Just 1948 var Crosleys toppår med 24871 bilar sålda.

Taggar: Reportage, Hem, Crosley

Kommentarer

#1
Henrik Frilund
2014-12-12 10:06

För mig är iaf Crosley mest känd för sin motor i pressad stålplåt. Vet nog inte av nån annan som försökt sig på det. http://crosleyautoclub.com/Mighty_Tin.html

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.