Nästa artikel
Sveriges äldsta VW på auktion!
Holmgrens VW-museum

Sveriges äldsta VW på auktion!

Publicerad 13 september 2018
Nu drar auktionen av bilarna på Holmgrens Volkswagenmuseum igång. Första utrop är Sveriges äldsta Volkswagen och Bilweb Auctions bedömer värdet till mellan 1,2 och 1,4 miljoner. Var det nån som sa Folkvagn?
Denna Folkvagn tillverkades den sjunde december 1948 och är av de 55 bilar som under våren 1949 togs till Sverige av generalagenten Scania-Vabis.

Den  köptes till Försvarets Materielverk som en av tolv och nyttjades sedan vid Arméns jägarskola i Kiruna.

Bilen hamnade därefter på Infanteriet i Stockholm där den tjänstgjorde till 1956 och sedan bytte ägare.

Efter några olika ägare i Stockholmsområdet hamnade den på legendariska Eda bilskrot men räddades 1975 av en Folkvagnsentusiast, som insett det unika.

Detta är sannolikt den enda av överlevaren från den första leveransen till Sverige. När nuvarande ägaren köpte bilen 1991 var den fortfarande orenoverad, med originalmotorn fortfarande på plats.

Efter sex års samlande av delar påbörjades renoveringen och i slutet av 1998 var den klar. Detta är en så kallad exportmodell – Folkvagnarna som tillverkades mellan 1947 och juni 1949 och som gick på export fick bland annat kromade stötfångare, handtag, lyktsargar och kapslar. Den riktiga exportmodellen med bland annat lister på sidorna och emblem på huven kom dock året efter.

Under året 1949 gjordes en mängd konstruktionsförändringar, vilket gör denna vagn mer lik ursprungsmodellen från 1938 än med en senare från 1950.

Bedömt värde ligger på 1,2-1,4 miljoner men fram till den 22 september klockan 11.00 är budet fritt på www.bilwebauctions.se

Totalt säljs 66 Volkswagen från museet i Pålsboda samt ytterligare 10 från andra orter – samt två Porschar. I Klassiker 5/2018 kunde du läsa en stor artikel om samlaren Bengt Holmgren som nu bestämt sig för att sälja sitt livsverk.

Visning av bilarna sker i Pålsboda den 14-15 september samt den 20 september. Ett sista tillfälle att se den fantastiska samlingen innan den splittras!

Läs om Holmgrens VW-samling i Klassiker 5/2018. Du kan beställa den i vår shop www.klassiker.nu/shop

Relaterade bildspel

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.