Nästa artikel
Vår XM på snömöte
GRATIS CITROËN DEL 5

Vår XM på snömöte

Publicerad 3 februari 2009 (uppdaterad 15 oktober 2013)
I lördags var det dags för det första veteranevenemanget för vår nyklassiker: MHS årliga Snösväng!

Det var med lite nervös hållning som Klassikers gratis-projektbil "Lënnart" smög in på Motorhistoriska Sällskapets årliga vinterträff i Stockholmstrakten, Snösvängen.

I år hölls rallyt på - faktiskt - snödressade vägar på Södertörn. Vi hade inte möjlighet att köra själva rallyt, men såg gärna lite allmänfrottering bland finåken i startomårdet.

Bland de riktiga veteranerna.

Nervositeten avtog direkt vid åsynen av en Fiat 600 på styltor; en helt fantastisk skapelse i grovkängor med fyrhjuldrift och ett intresseväckande förhållande mellan längd, höjd och bredd. Den var bara ett av ca 50 fordon, från Chrysler 1938 till Chevrolet El Camino med fetdäck.

Och visst fick även vi några uppskattande kommentarer:

- Inte så dumma dom där XM. Egentligen.

- Kul att den var gratis!

Vi kunde bara hålla med och backade med viss precision ut från startområdet mellan en Scania LS 76, Morris Minor och en Kaiser 1951. Vann rallyt gjorde Urban Nielsen i en för dagen väl vald Fiat 126.

Fotograf Peter Segemark försåg oss med bilder. Vi avhåller oss från att berätta vilken bil den i övrigt så omdömesgille fotografen körde.

- Den startar alltid, var den enda kommentaren.

Klassikers reportageteam fortsatte hemåt fyllda till sinnes på ett sätt som gamla bilar och trevligt folk kan göra. Helt utan skamliga bytesförslag dock. Att reglaget till återcirkulationen lossnade och varningslampan för hydrauliken började lysa ilsket igen märkte vi knappt.

He he....

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.