Nästa artikel
Ytterligheter i Ystafell
islandsresan

Ytterligheter i Ystafell

Publicerad 29 oktober 2018
I Klassiker 9/2018 berättar Per Helgesson om sin fantastiska resa runt Island med sin trogna Volvo 145 1974. Ett av stoppen skedde på Ystafell Transportation Museum som har en fantastisk samling bilar både inom- och utomhus.
Ystafell Transportation Museum ligger längs vägen mot Húsavík på norra Island. Museet drivs av Sverri Ingolfsson och i två stora hallar ryms en mängd prylar samt cirka 100 fordon, nästan alla sålda som nya på Island.

Den äldsta är en unik Dixie Flyer från 1919, en av mycket få kvarvarande i världen. Det var Sverris far som började samla på bilar och maskiner redan på sextiotalet men det var Sverri som startade museet 1998.

Det finns bilar och maskiner från alla årtionden här. Många fyrhjulsdrivna förstås: Land-Rover, Willys och ett par ovanliga Austin Gipsy.

Flera av dem har specialbyggda täckta karosser för att tåla det isländska vädret. En imponerande orange maskin med fyra larvband står långt in. Det är en Tucker Snow Cat som amerikanerna glömde kvar när de lade ner en militärbas på norra Island. Den är fullt körbar med sin Chrysler Hemi V8.

Museet har egentligen bara öppet sommartid och nu står bilarna tätt packade. Sverri visar ett projekt han håller på med i verkstaden, det är en Ford-buss från 1947 med isländsk kaross. Han har just lagt på ett nytt tak av pegamoid. Bussen var ett riktigt vrak när han hittade den. Sverri är en imponerande man, särskilt med tanke på att han sitter i rullstol.

Relaterade bildspel

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.