Bild
Nästa artikel

Ystafell Transport Museum

29 oktober 2018

Blandningen av bilar är väldigt intressant. Här står Ford Zephyr, Opel Rekord, Saab 99, Honda Accord, och Wartburg 353 sida vid sida. Alla sålda nya på Island.

I den ena av de två hallarna står alla färdiga bilar tätt packade. Denna vackra Volvo Duett har Sverri och hans far renoverat.

Ystafell Transportation Museum ligger på norra Island. Här finns ca 100 bilar och maskiner från flera årtionden. De flesta är nysålda här på Island.

Mannen bakom museet är Sverri Ingolfsson. Men det var hans far som började samla redan på sextiotalet. Sverri är en viljestark man, då han är rullstolsburen. Trots det så drar han sig inte för att renovera bilar.

Sverri har byggt upp en fullskalemodell av en gammal bilverkstad inne i museet. En Fiat Topolino får lite service.

En väldigt orange Tucker Sno-cat som amerikanerna glömde kvar när de lade ner en flygbas. Drivs av en Chrysler Hemi V8.

Museet rymmer förutom fordon i olika stadier, en mängd prylar. Här kan man gå länge. En Lincoln Zephyr V12-motor står längst fram.

I verkstaden jobbas det med denna Ford-buss från 1947 med isländsktillverkad träkaross. Bussen var ett riktigt vrak när Sverri hittade den.

Under vintern är bilarna hårt packade, sommartid är det luftigare. Trabant och Fiesta!

Peugeot 504 som gått som taxi.

Denna Mercedes 180 från 1955 är helt orenoverad och har kvar sin originallack. Den har ägts av samma familj i Akureyri sedan ny, och har bara körts 7 000 mil.

Utomhuset är minst lika spännande!