Nästa artikel
Elvor på grönbete
Träffreportage

Elvor på grönbete

Publicerad 26 maj 2009 (uppdaterad 17 oktober 2013)

Det var Svenska B11-Klubben och dess medlemmar som hade intagit Kastlösa Stiftsgård för att umgås och beundra varandras bilar. En 11 Berline är den framhjulsdrivna (Traction Avant på franska) Citroënen som tillverkades mellan 1934 och 1957. En exeptionellt lång produktionstid för en mycket populär modell.

11 står för storleken på motorn och när bilen presenterades kallades de första modellerna för 7 då motorn gav 7 franska skattehästar. Det tillverkades även en 6-cylindrig modell med 15 i modellbeteckningen.

Annars var karosserna med små undantag likadana. Den vanligaste färgen på en Traction är svart men generalagenten importerade relativt ofta bilar som endast var grundmålade och gav kunden fria händer med färgvalet, därför finns en del fantastiska färgkombinationer.

Varje år genomförs ett "Sommarmöte" vilket arrangeras på olika platser i Sverige. 1989 och 1999 genomfördes mötet i Köpingsvik men nu tio år senare valdes södra Ã-land och Kastlösa. En idealisk plats skulle det visa sig med utmärkt boende och ett fantastiskt kök.

Medlemmarna anlände på fredagen och lördagen var vigd åt en rallyrunda (tipspromenad på hjul) på södra ön med slutmålet Eketorps Borg där även den traditionsbundna lunchen serverades, löksoppa m. bröd och ost.

Rallyt genomfördes även gemensamt med andra veteranfordonstokar från regionen så nästan 90 fordon förgyllde de ölänska vägarna denna lördag.

Första priset vilket var skänkt av Albyboden bestod av en Minimoto med en 49 kubiks tvåtaktare som väckte habegär hos de flesta deltagarna.

Efter diverse praktiska klurigheter som hästskokastning och bågskytte kunde till slut första priset hämtas hem av en dalmas, Karl-Jonas Jonsson, körandes en B11 cabriolet från 1939.

En mycket populär vinnare i B11-lägret vilken tillsammans med sin fru fick ta emot ett särskilt diplom på kvällens galamiddag för lång och trogen tjänst i klubben.

Nåväl, allt har en ände utom baguetten som har två! Söndagen blev uppbrottets dag och efter en mycket uppskattad "motormässa" genomförd av stiftsgårdens egen präst Bengt-Olof Roos så tackade Sv. B11-klubbens medlemmar för sig och begav sig hemåt: Ekipaget med längst färdväg hade 157 mil att avverka innan de kunde parkera sin Traction på hemmainfarten.

Ett stort tack ska riktas till Stiftsgårdens arbetande personal vilka med en positiv inställning och mkt. glädje hjälpte oss i arrangörsstaben att genomföra detta möte.

Alla deltagare lämnade enbart rosor efter sig! Vi kan rekommendera andra klubbar och föreningar att göra som vi, låt era medlemmar upptäcka södra Ã-land, där finns mycket att upptäcka!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.