Nästa artikel
Lila Hy presenterar sig!
FRUKOSTKLUBBEN

Lila Hy presenterar sig!

Publicerad 22 maj 2013 (uppdaterad 23 maj 2013)
På söndag är det premiär för Frukostklubben i Stockholm – en träff för den riktigt morgonpigge. För att deltagarna ska hålla sig vakna bjuder Kafferosteriet Löfbergs på kaffe från sin Citroën HY 1960.

Söndagen den 26 maj klockan 06:00 till 08:00 samlas riktigt morgonpigga bilentusiaster på Riddarholmen i Stockholm. Idén kommer från Kalifornien där det under namnet Cars & Coffe spridit sig över Nordamerika och till Europa.

Det faller sig naturligt att Kafferosteriet Löfbergs kommer till träffen på Riddarholmen. En stor anledning till det är Lila Hy som företaget kallar sin Citroën HY. I tre år har den tjänstgjort som så kallad Food Truck för Löfbergs och från den har man bjudit på kaffe i en rad olika svenska städer.

Löfbergs bil är från 1960 och därmed från ungefär mitten av produktionen. Citroëns skåpbil tillverkades mellan 1947 och 1981. Motor och växellåda kom i princip från Traction Avant och senare DS-modellen. Strålkastarna och hastighetsmätaren var under många år identisk med de i 2CV.

Det karakteristiska utseendet med korrugerad plåt ska ha inspirerats av tyska Junkersplan. Vågformen gjorde plåten starkare utan att öka vikt och var dessutom billigt att tillverka då det krävde enkla pressverktyg. Till karaktären på bilen hör också självmordsdörrarna.

Exemplaret då; Löfbergs bil började sitt liv som brödbil i Frankrike men har senare importerats till Sverige där den renoverats. Att Kafferosteriet Löfbergs valde en Citroën är inte utan poäng. När företaget startades för över hundra år sedan var det bland annat med import av just Citroën.

Blev du kaffesugen nu? Klicka då på länken till höger för att läsa mer om träffen söndagen den 26/5!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.