Bild
Nästa artikel

Hej vad det går med Renault!

video

Vem var det som sa att man måste ha fyrhjulsdrift för att köra i terrängen? I den här filmen får Renault 4 visa vad den går för! Och du har väl inte missat vår specialutgåva om Renault?

Kommentarer

#1
Retro
2013-10-30 07:44

Kan ha varit -73 då vi åkte två barn, två föräldrar samt en mormor med packning för en vecka till Öland från Nyköping. Minns att det var trångt. Året efter byttes den mot en Renault 6 en bil som nog ingen minns idag. Men visst, en fin R4 i rätt färg med stora soltaket (sk. elefantmödis) kunde väl funka.

#3
Bengt L
2013-10-30 13:04

Kul film :-) Känns som att man inte vågar ta ut svängarna lika mycket idag när man utvecklar nya bilmodeller, de är stöpta i samma form med små förändringar.

#4
ddd
2013-10-30 19:46

Klarar mer än vilken modern suv som helst, förutom älgtestet. Förmodligen.

#5
Andreas Uddling
2013-10-30 22:25

Och för de som inte tyckte att en vanlig Laban var tillräckligt så byggdes R4 SINPAR 4X4 från 1964. DEN tog sig fram där en standard Laban stannade, OM den stannade!?. Läs test från Teknik för alla 1967 där den (lite på skoj) testades mot en Volvo Valpen i terräng. Den fyrhjulsdrivna Laban hängde med under alla år, fast såklart inte i fega bakhjuls-Sverige där bensinslukande folkhemscontainrar stod och slirade i vintriga gathörn från norr till söder! Renault hade fyrhjulsdrivna personbilar (crossover- stadsjeep) redan på femtiotalet, Colorale långt innan de termerna uppfanns. Men det hamnar ju vid sidan om ämnet: köpguide till Renault R 4. Köp en du också!

#6
R4 -68
2013-10-31 09:40

Renault 4L hade torosionsfädrar runt om och om man behövde högre markfrigång gick det för den händige att ändra hjulupphängningen så bilen blev högre. 68 års modell var den första med 4 växlad låda där ettans växelläge fortfarande var backväxeln och fjärde växeln var på samma plats som växel 5 på en modern växellåda. Att backväxeln fanns på ettans plats var vanligt när bilarna bara hade tre växlar framåt. Motorn var på hela 26 hästkrafter och när uppförsbacken var brantare än 20 grader orkade bilen inte upp om den var fullastad. Kaross och bottenplatta var fästade med skruvar och det förvånar mig att ingen hemmafixare använt chassit för att bygga en kul bil med egen kaross. Helt enkelt en fantastisk bil som även gick att starta med vev.

#8
Leif Hurtig
2013-11-02 23:24

Det fanns faktiskt flera fabriker som byggde egna karosser på Renault 4-chassiet. En modell som Renault sålde själva, kallades Rodeo och fanns i flera olika utföranden från 70-talet en bit in på 80-talet. Men den mest otroliga är nog SOVAM, en tvåsitsig sportvagnskaross med targatak i glasfiberarmerad plast. 1967 importerades ett exemplar till Sverige av SOVAM 1100 och provkördes t o m i Illustrerad Motorsport.
Denna modell hade motorpaketet från Renault Caravelle, komplett med 4-växlad låda, eftersom R4 då ännu endast fanns med 3-växlad låda. Karossen var så låg att luftrenaren satt monterad vid sidan av och endast en luftkanal rymdes ovanpå förgasaren. Den låga panoramavindrutan hade en ovanligt flack vinkel och en starkt rundad ovankant, som medförde att även sidofönstren och taket hade en kurvform.
Detta kom sig av att vindrutan även den kom frön Renault Floride/caravelle, men var vänd så att takdelen låg ner på motorhuven och vindrutans underkant bildade taklinjen. Targabågen bakom dörrarna påminner om Corvetten från 1968, som inspirerades av Ferrari 250 GTO 1964 års modell.
Det har även tillverkats karosser till R4s bottenplatta i modern tid. En modell kallades Tilbury och har en kaross som påminner om Morgan.
Sedan ska vi ju inte glömma att Renault själva gjorde en lyxigare kaross på R4s bottenplatta och denna modell såldes även under några år i Sverige. Den kom 1970 och 1971 uppdaterades modellen med motorn från Caravelle och en nykonstruerad 4-växlad växellåda. Renault kallade denna modell R6, eftersom de hade utformat karossen som en mindre variant av R16. Det var i alla fall ambitionen.
När R5 kom till Sverige blev R6 nästan osäljbar, så R6TL av 73 års modell blev den sista i Sverige.
Men R6 har faktiskt en hel del av komfortkänslan i R16. Den är ju ca 100 kg tyngre än R4, så chassierörelserna påminner mer om en stor limousine än en småbil, och framstolarna är egentligen gamla R16-stolarna som fanns t o m 70 års modell.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.