Bild
Nästa artikel
Arne och fånglägret

Arne och fånglägret

ARNE

Min mormor hade ett extrajobb som städtant på ett dagis, eller kindergaten. Adressen var Östgötagatan 93 och …

… det var beläget i mormors grannhus. På somrarna kunde alla stadsbarn som tillhörde kindergaten få chansen att för en billig penning tillbringa somrarna på Barnens Ö. Jag var ju inget stadsbarn och behövde ingen vistelse på fångön, men tack vare eller på grund av mormors arbete fick även jag hänga med.

1949, vid fem och ett halvt års ålder, vinkades jag av vid Östra station i Stockholm och än idag kan jag komma ihåg den goda doften av röken från ångloket som drog vagnarna. Med mig hade jag en resväska med en fastklistrad innehållsförteckning i locket, där det stod uppräknat hur många kalsonger m.m. som ingick.

Väl framme på Fridhems barnkoloni började straffarbetet. På bilden som är tagen 1950 vid min andra vistelse, syns jag till vänster skalandes potatis och nu hade jag blivit sex år och längtade hem.

Kommentarer

#1
Lars Nordlander
2011-08-29 00:37

Hej igen Arne! Det ser ut som att Du sitter å planerar ett flyktförsök! Barnens Ö låter ju iallafall mysigare än fängelseön Alcatraz på USA:s västkust. Skillnaden kanske bara va att Ni fick skala potatis istället för att tillverka nummerplåtar. :-)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.