Nästa artikel
Den moderna lastbilen
Arnes backspegel

Den moderna lastbilen

Publicerad 16 februari 2015 (uppdaterad 19 februari 2015)
Hösten 1965 fick jag förmånen att som ung och ganska oerfaren lastbilschaufför överta en nästan ny lastbil.

Det var en Volvo Raske Tip Top, en bil som var så modern att hytten kunde fällas framåt för bättre åtkomlighet vid service av motorn. Volvo var först av de svenska lastbilarna med den finessen.

Det hände några gånger att jag fick förfrågan om jag ville visa hur man tippade hytten vilket jag stolt gjorde. Lastbilen hade en hög tyngdpunkt när den var fullastad viket inte stämde så bra med min körstil.

Jag trodde att jag var jätteduktig och körde alltid för fort och det var inte så bra i kurvorna, där bilen krängde kraftigt. Några gånger lyckades jag köra på två hjul, vilket inte var så nyttigt.

En gång när jag tog en kurva väldigt fort krängde bilen så kraftigt att jag trodde att ett fjäderblad gått sönder. Jag stannar bilen och kastar mig under framvagnen för att lokalisera felet, men jag kunde inte se något konstigt och reser mig snabbt upp och glömmer bort att förardörren är fullt öppen. PANG!

Med våldsam kraft slår jag huvudet i den vassa dörrhörnan och blodet praktiskt taget sprutar som en fontän ur skallen, de hornbågade glasögonen blir helt nerblodade och sikten försämras avsevärt.

Jag är på Södermalm alldeles intill skattehuset och tar mig till en typ av spelhall som ligger i närheten jag vill låna en telefon för att ringa till mitt jobb och be om avlösning medan jag tar mig till akuten på Södersjukhuset för översyn av huvudskadan.

Den chockade personalen leder mig till en telefon och jag ringer till min arbetsledning och påtalar mitt önskemål. ”Du måste köra klart innan du kan åka till sjukhuset”, blev svaret, vi har ingen att sätta in.

En av gubbarna på spelhallen hör samtalet tar luren från mig och fortsätter med orden: "Han kan inte köra bilen, han måste snarast till sjukhuset". Sedan slängde han på luren. ”Jag skjutsar dig till sjukhuset med lastbilen” sa mannen och jag undrade om han kört lastbil tidigare, jag fick ett negativt svar och klev in på passagerarsidan och nu var destinationen Södersjukhusets akutmottagning.

Efter några timmar på sjukhuset var jag åter fit for fight och kunde leverera eldningsolja till hugade kunder och alla var glada.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.