Nästa artikel
Dodge Royal: Skyltexemplaret
ARNE

Dodge Royal: Skyltexemplaret

Publicerad 7 maj 2011 (uppdaterad 9 maj 2011)
Mellan Botkyrka och Tumba låg det för ett antal år sedan en hamburgerrestaurang med namnet Fonzie´s. På …

... taket till hamburgerbaren tronade en Dodge Royal av 1955 års modell. En natt hände det något tråkigt. Stället brann ner till grunden. Tiden gick och jag började fundera på den fina reklamskylten. Försvann den i lågorna eller finns den kanske kvar? Vem kunde man fråga?

Ytterligare tid förflöt tills en dag då det var en ny byggnad på tomten och en skylt som visade ett telefonnummer som man kunde ringa om man ville köpa fastigheten.

Jag ringde numret och frågade om bilen. Mannen som svarade var inte själv ägare till bilen men han trodde att byggfirman som sanerat tomten även hade tagit bilen. Jag fick numret till den rätte ägaren som berättade att bilen fanns på byggfirmans tomt mellan Uppsala och Öregrund. Jag fick gärna köpa den.

Jag tog ledigt från jobbet den dagen jag skulle åka och titta. Jag bor så till att jag kan använda kommunens skogsmark som gränsar till min tomt och det har även tidigare hyresgäster gjort.

Precis när jag ska åka hemifrån hör jag hur det knakar i buskarna och fram kliver en medelålders gentleman av skogvaktartyp. ”Vet du inte var din tomtgräns går”, frågar han, och nu får jag veta att han är anställd av en tysk dam som köpt hela skogen. ”Du måste omedelbart ta bort allt som finns på vår mark”, sa gentlemannen. ”Tänk om vi skulle ställa en massa skit på din tomt?”

Det var ord och inga visor, men jag åkte i alla fall och tittade på bilen som var helt oskadd efter branden. Motor och växellåda saknades men det var ny klädsel. Glad över att bilen var så fin åkte jag hem för att samma dag kontakta Kalle Sandelius som med sin lastväxlare kunde hjälpa mig att få hem fyndbilen.

Nu vågade jag inte ställa ytterligare en bil på tyskans mark så jag lyssnade med ägaren till Sundsviks brädgård som ligger en kilometer bort. Det gick bra att tillfälligtvis ställa bilen på deras stora tomt, vilket också skedde. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.