Nästa artikel
Farsans nya moppe
ARNE

Farsans nya moppe

Publicerad 30 mars 2011 (uppdaterad 2 april 2011)
Den 29 maj 1956 var en högtidsdag i vår familj. Farsan hade köpt en moped, en vinröd Monark med tvåväxlad Pilotmotor.

Farsan hade ju aldrig kört moppe så nu var det dags för övningskörning. En grusplan där nuvarande Globen ligger var lämplig, bara 100 meter från hemmet. Nu fick farsan nya kompisar i form av tuffa klasskamrater till mig, de ville testa moppen och lära honom hur man kör.

Det kändes lite konstigt, de var liksom jag bara tolv år och pratade aldrig med mig annars. Farsan höll på sig och lånade inte ut den nya moppen. Så småningom blev farsan så van att han kunde använda moppen till och från jobbet, vilket han också gjorde.

När jag var 14 år 1958 kunde jag få låna moppen om jag höll mig i hemtrakterna. En lördag skulle en kompis till mig åka på sin moppe till en sportaffär på söder för att köpa gympadojjor. Han hade redan tidigt på året fyllt 15. Farsan ville inte att jag skulle åka så långt, men åksuget tog överhanden och jag följde med.

Färden gick över Skanstullsbron och vidare Götgatan fram. Det låg många biografer på Götgatan och dumt nog kollade jag bioafficherna samtidigt som jag höll full gas. Mitt emot biografen Göta Lejon såldes nya VW-bilar och en bilförsäljare som varit ute på en provtur skulle fickparkera den nya bubblan. Här kommer jag in i bilden, med full gas kollandes vad de körde för filmer på Piccadilly, en kortfilmsbiograf som körde tecknat och Helan o Halvan med mera.

Med full gas kör jag rätt in i den parkerade Folkan varvid jag flyger över bilen och med en duns slår i gatan framför bilen. Jag tappar luften och kan inte andas på en stund. Gissa vem som kommer nu? Jo, nästan omgående kommer en polisbil med två konstaplar.

– Hur gammal är du frågades och jag chansade på, jag är femton. Nästa fråga gällde vem som ägde mopeden.
– Nej det är pappas moped. Nu såg poliserna framför sig hur mycket stryk jag skulle få och avlägsnade sig från platsen sägandes, "det här klarar ni väl upp själva".

Framhjulet och framgaffeln var helt intryckt runt motorn och jag släpade moppen in till trottoarkanten. Min kompis Hasse Stergel skjutsade mig hem och när jag kom in i lägenheten låg farsan och vilade på soffan i rummet. Jag smög fram och viskade:
– Jag har krockat. Utan ett ord reste sig farsan upp och såg orolig ut.
– Var nånstans, sade han.
– På Götgatan sade jag.
– Men du fick ju bara köra här hemma, eller hur?

Vi tog tunnelbanan till medborgarplatsen och gick mot olycksplatsen. När farsan såg sin moppe blev han inte glad, hur ska han ta sig till jobbet på måndag? En bryggarbil transporterade moppen till Lessnert Cykel o Sport i Hammarbyhöjden där den dyrbara reparationen gjordes. Jag fick låna moppen en gång till, det var när jag skulle läsa i Enskede kyrka inför konfirmeringen.

Där blev moppen stulen och har aldrig mer påträffats.

Farsan får som plåster på såren provsitta min nya Vicky Super Luxus1960, mer om den senare.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.