Bild
Nästa artikel
Husqvarna: Min första cykel

Husqvarna: Min första cykel

ARNE

Det är sommaren 1952 och jag ska snart fylla nio år. Alla kompisar hade cykel men inte jag. Järnaffären snett …

… över gatan där vi bodde sålde nya Husqvarna-cyklar och jag var ofta där och tittade på dem och längtade.

En dag hände det, jag hade varken namnsdag eller födelsedag. Utanför porten stod den, en Husqvarna 26-tummare, blå metallic som jag hade längtat efter.

Den var lite för stor men vad gjorde det, snart hade jag nog växt i den. Jag var jätteglad och utrustade cykeln med både "Puttersmälla" som vi sa och även en vimpel som satt på ett snöre mellan styret och framhjulet. Det stod Stockholm på den.

Lyckan varade inte så länge, en dag hade en taxibil kört över min vid trottoarkanten parkerade cykel och dessutom smitit från platsen. En gubbe som bodde i grannhuset och som alltid satt och spanade efter något att gnälla om hade även sett smitaren och tagit regnumret. Nu började jag gilla gnällgubben.

Taxibolaget kontaktades och snart hade jag fått en ny likadan cykel. Cykeln levde i sex år sedan var den söndermekad, den hade även fått prova på det hårda livet i cykelspeedway och kört tävlingar på Hökarnas bana i Hökarängen.

Husqvarna: Min första cykel

Kommentarer

#2
Arne Schelin
2011-03-26 16:45

Det är lillbrorsan Kjelle, här fyra bast som får hålla i styret, kanske hade han hoppats på ett övertagande framöver? Bilden är tagen vid Sofielundsplan där det i dag ligger en OKQ8 mack fast på den tiden var det mest gamla träskjul på platsen.

#3
R.Larsson
2011-03-27 03:45

Härliga minnen! Tittar in här varje dag för att läsa dina artiklar!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.