Bild
Nästa artikel
Ford Custom: Filmbilen

Ford Custom: Filmbilen

ARNE

Året är 1965 och jag ska vara expert när lillbrorsan och hans kompis ska köpa bil. Färden går till Danderyd där en …

… Ford Custom av 1950 års modell är till salu för 500 kronor. Det relativt låga priset berodde på att växellådan var något defekt, något som inte betydde så mycket när de två hugade köparna gick på yrkesskola och kunde där fixa till bilen på skoltid.

Jag bedömde att bilen var i ett för övrigt ganska bra skick och affären genomfördes. Väl hemkommen till skolan genomfördes reparationen på växellådan och även den i mycket bra skick sidventilsmotorn fick lämna plats för en modernare nyrenoverad Y-blockare.

Bilen kördes alltid av "Frippe" alias Tommy Eliasson ty han var den ende av dem två ägarna som hade körkort. Min brorsa Kjelle fick tillsvidare sitta som codriver bredvid föraren, i baksätet tog ofta Dagge plats och på bilden från 1965 kan man tydligt se platsfördelningen.

Om bilden hade varit tagen i nutid så hade bakgrunden bestått av en stor boll, den så kallade Globen. Inom en snar framtid hade bilen bytt ägare ett antal gången och syntes oftast stående på vår stora parkering, alla nya ägare bodde i närheten.

En dag var bilen borta. Bil och Allskrot hade haft vägarna förbi. Helt nyligen så fick jag återse bilen när jag tittade på en gammal journalfilm som handlade om gamla spårvagnar i Stockholm 1931-1967 och när år 1953 är i blickfånget så passerar Forden med breda vita däcksidor, då ägd av en förmögen man från Danderyd.

Ford Custom: Filmbilen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.