Nästa artikel
Kaffe och tjejkollo
ARNE

Kaffe och tjejkollo

Publicerad 31 augusti 2011 (uppdaterad 31 augusti 2011)
Nej det är inte laguppställningen av 1950 års kolonilag, det är gästerna vid Fridhems barnkoloni. Jag är den knästående …

… pojken till vänster iförd tyrolerhängslen. Det här är den sista av de kollobilder som jag har, följande år kom jag till Fjällgården som var ett annat kollo för enbart pojkar i ålder upp till 15 år.

En dag skulle vi få åka på utflykt till ett annat ställe och jag trodde då att nu ska vi åka till brorsans kollo, va kul. In på gårdsplanen kom en lastbil uppkörandes, det var vår "taxi". Ett 20-tal ungar i varierande åldrar klättrar ombord på den med öppet flak väntande "taxin" och sedan bar det av.

Men inte till brorsans kollo. Vi hamnade hos några bekanta till personalen och nu skulle vi dricka kaffe, det var aldrig något tal om saft och bulle, nej kaffe till alla blev det. Blää.

Det blev dags för återresa och de kaffestinna passagerarna lastades ombord på flaket, jag hamnade vid flakkanten och var nyfiken att kika över kanten för att se när bakhjulet snurrade, plötsligt kör lastbilen över en sten och med en smäll får jag flaklämmen i hakan så att blodet fullsändigt forsar.

Lastbilen stoppas och nu blev det färd med en annan bil till en läkarmottagning för att sy ihop hakan med några stygn. Kul när det händer saker på kollo.

Året efter var det fullbokat. Det fanns bara plats på ett kollo som hette Solbacken, ett TJEJKOLLO! Jag var ju bara åtta och ett halvt år så det gjorde nog inget om jag sov tillsammans med 20 tjejer i varierande åldrar resonerade man. En tjej som bodde i samma trappuppgång som min mormor skulle till samma kollo, hon hette Britta Olofsson och var fem år äldre än jag. Britta lovade att ta hand om mig vilket jag aldrig märkte.

Det enda som jag märkte och som jag aldrig glömmer var att jag kissade på mig i sömnen första natten. Pinsamt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.