Nästa artikel
Polisrazzia x 2 för Peugeot D4B
ARNE

Polisrazzia x 2 för Peugeot D4B

Publicerad 22 februari 2011 (uppdaterad 24 oktober 2013)
När det verkade riskfritt att köra med en obesiktigad bil, så varför inte. Med en så praktisk bil kan mycket utföras …

Våren 1968 provade jag som egenföretagare och använde bilen för diverse livsmedelsutkörningar för Hemköp som på den tiden fungerade annorlunda än i dag. Hemköp hade sitt lager i Älvsjö dit allmänheten kunde ringa och beställa matvaror för hemleverans.

Jag körde där några dagar och ledsnade ganska fort då jag som sist anställd bara fick körningar som ingen annan vill ta. Till exempel Gamla Stan fyra trappor över gården.

Även flyttningar åt vänner och bekanta utfördes med den praktiska bilen. Ett flyttlass gick från Nacka till Kopparberg i Bergslagen.
Bra bil var det även att köra Speedwaycyklar i vilket också gjordes.

En lördagskväll skulle Gösta Engström hålla fest för speedwayåkande kompisar. Även Gösta var speedwayåkare och ibland på senare tid synlig i diverse TV-program. Jag som hade den största bilen fick i uppdrag att samla upp folk efter vägen för vidare färd mot Bosön på Lidingö där Gösta bodde på en gammal pråm.

Det fanns ju bara två sittplatser fram i bilen och högerstolen tog Björne Harnesk. Övriga passagerare fick sitta på en filt i det mörka skåpet.
Morsning och goodbye, på Lidingövägen i höjd med Stadion är det en stor poliskontroll.

Vi blir stoppade och nu kändes det inte så kul längre. Ska jag säga att jag ska till besiktningen eller är jag ute på en provtur? När vi stannade och en polisman öppnade ena bakdörren välde det ut folk som i den värsta flyktingtransport. Jag sträckte artigt fram interimslicensen och förklarade att bilen skulle till Bosövarvet för reparation. Polismannen rådfrågade några kolleger och efter en stund kom han tillbaka med orden "Trevlig resande till Bosön" och vi fortsatte mot vårt resmål.

Framåt midnatt var det nu dags att åka hem till Söder igen. När jag närmade mig Lidingöbron blev det åter dags för hjärtklappning, för nu hade den stora poliskontrollen flyttat sig till Norra brofästet på Lidingösidan. Morsning och goodbay igen.

Åter blir jag invinkad så nu har dom kanske kollat hur en interimslicens gäller. Nu hamnar jag i en kö av bilar som ska kollas och jag ropar till närmste polis: ”E de dags igen? Ni stoppade ju mig vid Stadion för några timmar sen. Polismannen kontaktade en kollega varefter han vinkade mig förbi kön görandes honnör. Nu var jag säker.

Varför ska man besiktiga en bil för om man inte behöver?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.