Bild
Nästa artikel
Sympatiske Bertil

Sympatiske Bertil

ARNE

Det fanns många bilfirmor intill Östgötagatan där jag bodde. Mitt bilbytarintresse gjorde att jag regelbundet måste kolla de …

… närmaste firmornas begagnatlager. På Rutger Fuchsgatan låg BERNI BIL som ägdes av den sympatiske Bertil, en man i gissar jag 50-årsåldern.

Jag hade inte haft Duetten särskilt många månader när jag hos Bertil fick syn på en jättefin Cheva Bel Air -58. Berra beägrde 2 000 för den och då bytte jag mot Duetten och lade en slant emellan. Efter någon månad var jag och kollade in Yankee Cars lager på Södermannagatan inte det så långt hemifrån. De hade fått in en gammal Merca 180 i byte och de var ju specialiserade på jänkare och ville snarast bli av med Mercan.

Bilen verkade ”ärlig” och jag köpte den för 1 600 trots att däcken var helt slut. Jag tyckte även att den var något tungstyrd men den ska nog vara så här trodde jag. Vartefter tiden och milen gick blev styrningen kärvare och nu gnällde bilen vid minsta rattrörelse. Efter diverse åkturer, någon gång med min farmor i högersätet, for vi till Speedwaybanan i Hallstavik där vår klubb Eldarna fick träna bara vi höll banan i trim.

Nu hade traktorn som skulle dra ”Sladden” pajat och när det fanns dragkrok på Mercan blev den stand in och fick dra den tunga sladden. Redan efter ett varv stod tempmätaren på rött och vit rök började visa sig under motorhuven. Dags att lägga av och låta den gamla trotjänaren vila inför hemfärden.

Nästa dag åkte jag till den sympatiske Bertil. 

Kommentarer

#1
Gaute Halsaunet
2011-02-13 22:59

Røde kapsler på en gråblå bil? Er spent på å høre hva som var galt med denne.

#2
Johan DAHL
2011-02-14 10:54

Det är jag med!

#3
Knutte Sötälje
2011-02-14 17:26

Var tog Bel-Air 58:an vägen .Byter man mot en Mercedes eller?

#4
Torsten B
2011-02-14 21:18

Och varför är Mercan F-skyltad, alltså från Jönköping? Och vem är damen? Är det hon som målat kapslarna röda? Mystiken tätnar...

#5
Arne Schelin
2011-02-16 16:11

svar till Gaute och Johan Dahl: Jag tyckte att Mersan var fin och kollade inte så noga på kapslarna men du har helt rätt kapslarna borde nog ha en annan kulör exempelvis någonting åt blått.

#6
Arne Schelin
2011-02-16 16:16

Svar till Knutte:Jag undrar också vart Chevan tog vägen. Tyvärr så tog jag ingen bild på den klantigt nog men jag minns att den var fyrdörrars och grön, den var även populär hos mina kompisar som ofta ville låna bilen, kanske därför jag sålde den. Förlåt Knutte

#7
Arne Schelin
2011-02-16 18:12

svar till Torsten B : Damen på bilden är min farmor född 1888, hon hade inte målat navkapslarna. Mersan hade som synes F- nummer och kunde ju antas ägas av en smålänning, så var inte fallet, jag plåtade bilen innan jag fått dom nya Stockholmsskyltarna med A-nummer.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.