Nästa artikel
Besiktning och skattebefrielse av veteranbilar: Detta gäller
Guide

Besiktning och skattebefrielse av veteranbilar: Detta gäller

Publicerad 25 januari 2023 (uppdaterad 9 oktober 2023)
Hur ser reglerna för besiktning och fordonsskatt ut för äldre bilar? Här reder vi ut begreppen.
Innehåll

Att besiktiga bilen kan vara både läskigt och spännande. Vissa är inte alls oroliga medan andra alltid är nervösa innan det är dags för bilen att granskas på besiktningen.

En av de vanligaste frågorna kring entusiastbilar, hobbybilar eller veteranbilar är när de ska besiktigas. I den här artikeln reder vi ut begreppen.

Huvudregeln är att alla personbilar som är registrerade och i trafik, och som har en totalvikt på högst 3 500 kilo, ska besiktigas senast 14 månader efter den månad då den besiktigades tidigare. Det gäller dock inte helt nya bilar. De ska besiktigas första gången senast tre år efter registreringen och senast två år efter det första besiktningstillfället.

Här kan du se en film från när vår elbil Mars II Electric förbereds för besiktning för första gången på över 40 år.

Vad gäller för besiktning av veteranbilar?

Är bilen lite äldre gäller andra regler.

”30-årsregeln”
  • Personbilar som är mellan 30 och 49 år gamla ska besiktigas senast två år efter det senaste besiktningstillfället. Dessa fordon kallas av Transportstyrelsen för hobbyfordon. Det är bilens årsmodell som räknas så det spelar ingen roll när den är registrerad.

Den så kallade ”30-årsregeln” innebär alltså att den som har en lite äldre entusiastbil bara behöver besiktiga den vartannat år. Anledningen är att dessa fordon sällan används till vardags utan oftare ägs av noggranna entusiaster.

”50-årsregeln”
  • Personbilar som av årsmodell som är 50 år eller äldre behöver över huvud taget inte besiktigas.
  • Undantag görs om bilen används i yrkesmässig trafik.

För att besiktningsfrihet ska inträda måste bilen ha en godkänd besiktning när årsmodellen fyller 50 år. En bil från 1960 som stått stilla och inte besiktigats sedan dess behöver därmed besiktigas igen – och bli godkänd – för att regeln ska börja gälla.

Undantaget från besiktning för bilar som är äldre än 50 år är inget du behöver ansöka om – detta sköts automatiskt. 

Vad ska jag tänka på inför besiktningen?

Det är en bra fråga, och det finns flera punkter som är bra att gå igenom innan det är besiktningsdags – särskilt om bilen stått stilla länge. Läs gärna vår guide till hur du får igång en bil som stått i en lada!

Vad gäller för fordonsskatt för veteranbilar?

Bilar som är äldre än 30 år och som inte används i yrkesmässig trafik är skattebefriade. Det innebär att ägaren inte behöver betala någon fordonsskatt.

Missa inte vår artikel om när Ur-Saaben besiktigades inför Saabfestivalen – för första och sista gången.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.