Nästa artikel
Köpa veteranbil: Detta ska du tänka på – snabbguide med det viktigaste
Guide

Köpa veteranbil: Detta ska du tänka på – snabbguide med det viktigaste

Publicerad 11 februari 2023 (uppdaterad 2024-04-11 14:02)
Om du ska köpa en klassisk bil finns det flera saker du behöver tänka på. Läs vår guide så gör du ett smidigare och tryggare köp!
Innehåll

Så du ska köpa en klassisk bil? Grattis! Om det är första gången så är du på väg in i en rolig värld med mycket kul att upptäcka – det vet förmodligen du som haft veteranbil tidigare.

I den här guiden går vi igenom några av punkterna som är bra att tänka på när du köper entusiastbil, och hur du undviker missarna som många nybörjare gör.

Välja rätt veteranbil

Det är lätt att snöa in sig på ett visst märke, en viss modell eller kanske till och med en viss årsmodell. Det kan ibland göra sökandet svårare och mer tidsödande.

Självklart är märke och modell viktigt, men för dig som köper entusiastbil för första gången kan det vara vettigare att välja bil på andra premisser. Kanske en bilverkstad som du litar på, som ligger i närheten och är specialiserad på ett visst märke? Kanske ett märke som har ett aktivt klubbliv med många kunniga experter att fråga? Kanske en modell med god tillgång till billiga reservdelar? Kanske du har kompisar eller släktingar som håller på med en viss modell och kan hjälpa till med delar och råd? Kanske en särskild träff som du gärna skulle delta på?

Vill du ha tips på klassiska fyndbilar i olika prisklasser? Det finns här!

Läs en riktig köpguide

Det är guld värt att läsa Klassikers köpguider – där finns inte bara alla potentiella problem listade, guiderna som är framtagna av våra experter berättar också hur bilarna är att köra och leva med.

Klassiker har ett stort arkiv av köpguider för många populära modeller, och även mer udda alternativ. Vi guidar till bilens modellhistorik och listar alla viktiga punkter du måste kolla. Du får snabbt reda på styrkor och svaga punkter på alla modeller. Våra experter guidar även till märkesklubbar, sidor på nätet samt böcker som kan vara till hjälp. Även om guidernas huvudsyfte är att inspirera och belysa en viss modells historia så ger de dig också chans att spara pengar och tid! 

Här hittar du Klassikers köpguider där du kan filtrera på märke.

Hitta rätt bil

Blocket är fortfarande störst när det gäller begagnade bilar på nätet, men dominansen är inte lika stor som tidigare.

Börja med att lägga upp en eller flera bevakningar på Blocket. Du kan både söka på märke/modell eller egenskaper, som pris, miltal och andra sökord.

Ett annat tips är att söka i märkesklubbar och på märkesforum, exempelvis på Facebook. Finns ingen bil till salu så lägg gärna in en egen efterlysning. Ofta finns hjälpsamma klubbmedlemmar som gärna bidrar med tips, eller som vill sälja sin egen bil.

Men tänk också på att många entusiastbilar numera säljs på auktion. Bilweb Auctions, Collecting Cars, Klaravik och Bidders Highway är bara några exempel på auktionshus som säljer entusiastbilar.

Här kan du läsa mer om de olika auktionssajterna för entusiastbilar. Klassiker har också en guide till villkoren för auktionssajterna som du kan läsa här.

Kolla upp bilen i dagsljus och gör en ordentlig provkörning. Foto: Johan Ålander

Kolla upp bilen och ägaren

När du hittat ett exemplar som ser intressant ut – åk och titta på det ”live”, och helst i dagsljus. Att bestämma sig utifrån bilder eller en fysisk koll på kvällen blir aldrig lika bra. Ta gärna med dig en kompis som kan bilar.

Checklista
  • Kolla hos Transportstyrelsen att personen som visar bilen faktiskt är ägare till den. Be säljaren legitimera sig. Kolla även upp om bilen har några skulder hos Transportstyrelsen. Köp inte en bil med skulder.
  • Servicebok är inte helt vanligt bland äldre entusiastbilar, men det förekommer. I så fall är det ett stort plus. Någon form av servicehistorik eller dokumentation bör kunna visas upp.
  • Kolla om bilen är krockskadad eller har lackskador. Finns rost? I så fall var?
  • Dubbelkolla mätarställningen för bilen genom att exempelvis leta upp körsträckan vid senaste besiktningen hos Biluppgifter eller Car.info.
  • Apropå besiktning: om bilen ska besiktigas är det bra om det görs av tidigare ägaren så inte resultatet kommer som en överraskning efter ditt köp. Här kan du läsa mer om besiktningsregler för entusiastfordon.
  • Dags att kolla motorn. Missljud när du kör? Hur är det med kamremmen? Går motorn jämnt? Hur är färgen på oljan (den ska vara gyllenbrun)? Läcker något?

Klassiker har en mer utförlig guide till sakerna du ska kolla innan köpet som du hittar här.

Lyssna efter missljud under provkörningen. Foto: Joakim Bergqvist

Dags för provkörning

Under provkörningen ska du spetsa öronen och lyssna efter konstiga missljud. Tar bromsarna bra? Känns stötdämparna slitna? Är däcken gamla? Hur tar kopplingen?

Skriv köpekontrakt, gör ägarbyte och betala

  • Ett köpekontrakt är viktigt och det kan du hitta hos exempelvis Konsumentverket eller Blocket.
  • Efter att köpekontraktet är skrivet, gör ägarbyte i Transportstyrelsens e-tjänst eller mobilapp.
  • Betalningen görs säkrast med en banköverföring, men Swish kan också fungera beroende på hur hög din beloppsgräns är.

Det kan gå att pruta när du köper bilen, men det beror på exemplar och situation. Läs av läget och bestäm själv hur du vill göra. Många bilsäljare är inställda på att pruta ned priset en aning som ”branschpraxis”. Men du riskerar också att säljaren hellre går vidare till nästa intressent. Har du åkt långt har du ett sämre förhandlingsläge. 

Tänk på att du inte bara behöver pruta på priset – du kan också försöka få med dig tillbehör.

Välj rätt försäkring

När köpet är genomfört ska du teckna åtminstone en trafikförsäkring för bilen. Se till att jämföra premierna för den aktuella bilen innan du köper den.

Många som har en äldre bil har en så kallad entusiastförsäkring, men det kommer med vissa krav. Här kan du läsa mer om försäkring av entusiastbilar.

Installera en GPS-spårsändare

Är bilen värdefull kan det vara vettigt att installera en spårsändare som kan hålla koll på bilens GPS-position och larma om den blir stulen. Här kan du läsa mer om hur en GPS-spårsändare för bilar fungerar.

Garantier och köplagar vid bilköp
  • Köper du bil av en privatperson får du inga garantier och du har också mindre chans att få ersättning om du upptäcker fel i efterhand. I princip är det bara om säljaren skriftligt i köpeavtalet garanterat något som senare visar sig vara falsk upplysning, som köparen kan kräva ersättning.
  • Köper du av bilhandlare har du bättre skydd. Du kan till exempel åberopa konsumentköplagen. Den gäller för alla fel som anses vara ursprungliga. Lagen skyddar konsumenten i tre år efter köpet, men det är under de första två åren som förutsättningarna är bäst. Då ska säljaren bevisa att felet inte var ursprungligt. Resterande tid är bevisbördan omvänd, då ska köparen bevisa att felet fanns vid leveransen.
  • Viktigt är också att köparen reklamerar felet när det upptäckts, och senast inom 14 dagar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.