Nästa artikel
Rover 3500: Paketöppning!
Klassikerkampen

Rover 3500: Paketöppning!

Publicerad 28 maj 2012 (uppdaterad 28 maj 2012)
Nu ska väl kylproblemen på Rovern kunna lösas - idag damp ett stort paket med delar ned på Klassikers redaktion.

En udda modell som lades ned för nästan 25 år sedan och dessutom av ett märke som inte funnits på marknaden sedan 2005 - lycka till att få tag i delar till den!

Men att få tag i grejer till Rover SD1 är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Företaget Rimmer Bros i Lincolnshire i England har ett fullständigt unikt sortiment och mycket beroende på ett fynd man gjorde för drygt fem år sedan - i Indien!

I ett försök att få in lite välbehövliga kulor sålde nämligen Austin Rover licensrättigheterna till SD1 till det indiska företaget Standard Motor Products i Madras i början av 1980-talet.

Man skickade bilarna som byggsatser, CKD-kit, till Indien där Standard satte ihop dem och sålde dem som Standard 2000. Dock lät man inte indiska marknaden ta del av Rovers ordinarie motorutbud, Standard 2000 fick ålderstigen tvåliters stötstångsmotor på blott 83 hk.

Planen var att låta Standard Motor Products ta över alla karossverktyg när SD1-tillverkningen lagts ned i England men det blev inte så. Standard 2000 sålde inget vidare och företaget gick i putten innan alla CKD-kit blivit bilar. Delarna blev inlåsta i ett stort lager ändå tills Rimmer Bros fick nys om dem 2005.

Lagret visade sig innehålla över 600 kompletta men obyggda Rover SD1. Trots att grejerna blivit utsatta för både fukt och hetta under 20 år var det mesta i bra skick, med undantag för vissa gummi- och plastdetaljer.

Allt skeppades hem till England och fortfarande kan Rimmer Bros erbjuda kompletta kaross-kit för den som vill bygga sin egen SD1 från scratch. För 2 700 pund får man alla plåtdelar som behövs - en lockande tanke...

Den här gången hejdade vi oss dock efter att ha beställt kylare, vattenpump, samtliga kylarslangar samt en del servicedetaljer. Nu ska vi väl kunna få ordning på vår Rover?

Läs mer om reservdelsfyndet i Indien här: http://www.rimmerbros.co.uk/content--name-SD1-Special-Offers-Intro

Pump, kylare, slangar – totalkostnad 3500 kr.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.