Nästa artikel
Grattis Oldsmobile Vista-Cruiser!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Oldsmobile Vista-Cruiser!

Publicerad 30 maj 2009 (uppdaterad 30 augusti 2018)

Vista är spanska för syn eller sikt och cruiser betyder kryssare, ett krigsmarinskepp. I USA kallas polisbilar för cruisers och termen har också kommit att appliceras på större USA-bilar.

Vista-Cruiser var en herrgårdsvagn från Oldsmobile som hade ett förhöjt tak med utsiktsfönster. Den jämfördes med järnvägens utsiktsvagnar och Grayhoundbussar med glastak. Buick hade också en modell med Skyroof men det är Oldsmobiles variant som är hågkommen, kanske mest för det perfekta namnet - Vista-Cruiser, det säger allt!

Första årsmodellen för Vista-Cruiser var den stilrena 65:an. Serien hette fortfarande F-85 som från början var en compact men hade nu växt till sig och hörde hemma i segmentet intermediary. Det var en stor bil, längre än Olds 88 från 1955 som på sin tid hörde till de större bilarna.

Vista-Cruiser är nästan som en föregångare till Volvo 145 Express. Samma idé att höja taket för bättre lasthöjd men med de infällda glasrutorna blir resultatet elegantare. Vista-Cruiser såldes som en bil för utflykter i vackra naturscenerier.

Ny kaross kom 1968 med radikalare formgivning. För att motverka märkesnamnets association till gammalt, marknadsfördes 68.orna som "youngmobiles" from Oldsmobile.

Vista-Cruiser fanns kvar som modellnamn till 1977 men från 1973 var glastaket reducerat till en vanlig sollucka i glas. Bilden visar en 72:a, sista årsmodellen med förhöjt tak med glaspaneler.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.