Bild
Nästa artikel
Grattis Pontiac Firebird!

Grattis Pontiac Firebird!

Dagens namnsdagsbil

Varje dag firar vi en ny bilnamnsdag. I dag den 20 januari då Sebastian och Fabian har namnsdag hyllar vi Firebird!

An American Classic - Firebird var Pontiacs variant av Chevrolet Camaro, som i sin tur var GM:s sena reaktion på Ford Mustang.

Medan Mustang fanns i skyltfönstren redan i april 1964 kom inte Firebird (och Camaro) förrän till modellåret 1967.

De tre första årgångarna är i dag de mest eftertraktade men fick på sin tid kritik för att inte vara lika spektakulära i formgivningen som Mustang. Detta ändrades med andra generationen som höll så länge som 12 modellår, 1970-1981!

Under den perioden inträffade den första oljekrisen och motoreffekten sjönk gradvis och Pontiacs egna motorer ersattes med koncerngeneriska, vanligen Chevaspisar.


Trans Am var en version av Firebird men blev så framgångsrik att den ofta räknas som en egen modell. Filmerna om the Bandit med Burt Reynolds i huvudrollen bidrog till succén.

Tredje generationen Firebird kom 1982 och figurerade i TV-serien Knightrider med David Hasselhoff som den tänkande bilen K.I.T.T.

Fjärde generationen Firebird och Camaro dök upp som 1993 års modell och höll sedan (efter en faclift 1998) till 2002 då GM avslutade Firebird-eran.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.