Nästa artikel
Grattis Pontiac Star Chief!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Pontiac Star Chief!

Publicerad 23 oktober 2009 (uppdaterad 12 november 2013)
I dag har Severin och Sören namnsdag, grattis till er! Vi vill också hissa flaggan för Star Chief, Pontiac Star Chief!

Star Chief passade bra som modellnamn för Pontiac med dess indiantema. Den första Star Chief som rullade ut från bandet var av 1954 års modell och toppade då Pontiacs utbud.

Star Chief behöll toppositionen i fyra år men blev 1958 petad till andra plats av den nya Bonneville.

Star Chief kämpade vidare ändå till slutet av modellåret 1966 och ströks sedan ur programmet.

Pontiac delade 1954 som tidigare år grundkaross med Chevrolet men hade egen mekanik. Det var sista året för Pontiacs raka sidventilsåtta med rötter i det tidiga 1930-talet. Att det är en Star Chief syns på de tre fyruddiga stjärnorna på de små bakfenorna. Utmärkande är också en två tum längre hjulbas än den enklare Chieftain.

Pontiac var en helt ny bil 1955 med en ny och modern V8-motor. Pontiacs utveckling till prestandabil har börjat. Nu sitter Star Chiefs stjärnor på dörren men det fanns också en Star Chief Custom med ännu mera krom.

Med delad grill, terrasstak och dubbelfenor på var sida presenterades Pontiac 1959. För den breda spårvidden blev “the Wide Track Pontiac" Motor Trend's Car of the Year. Pontiacs gamla gubbstämpel var nu helt bortraderad.

Modellåret 1963 är Pontiac inne på tredje året med den grundkaross som kom 1961. Syftet med Star Chief är att erbjuda en bil med samma långa hjulbas som Bonneville men i samma utförande som rangtrean Catalina.

Modellnamnen slets snabbt ut i Detroit på 1960-talet med den ständiga ökningen av antalet modellvarianter. För bibehålla intresset fick Star Chief 1966 tilläggsnamnet Executive men det blev ändå sista året för Star Chief.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.