Nästa artikel
DKW i minusgrader, Saab 900 & den ostartbara Maseratin
Podcast

DKW i minusgrader, Saab 900 & den ostartbara Maseratin

Publicerad 7 april 2021
Carl Legelius och Claes Johansson är samtidigt som de är i studion ute på en vintertripp med en Auto-Union 1000 S i 25 minusgrader. Det blir en aning förvirrat när de intervjuar sig själva i dåtiden. Dessutom berättar Joakim Bergqvist om en traumatisk barnupplevelse och tipsar om Saab 900 som prisvärd entusiastbil.

I veckans avsnitt av Studio Klassiker pratar vi bland annat om personer som kommer fram och pillar på bilarna på olika utställningar.

– Jag gjorde en intressant sak en gång. Jag satte upp en skylt där det stod ”Rör gärna!”. Då var det ingen som rörde bilen. Det hade varit tvärt om med en skylt där det stod ”Rör ej!”, säger Claes Johansson.

Han fortsätter:

– Vissa sätter sig i bilen och drar i spakarna. Det har faktiskt hänt att jag skällt ut folk. Någonstans får man dra en gräns.

Tillsammans med Carl Legelius har Claes åkt på långtur i ett vintrigt landskap med en DKW – trots yttertemperatur på 20 minusgrader.

– Jag var uppriktigt förvånad och förbluffad över hur rejäl och stabil den kändes. Och lättkörd, när man väl kom överens med rattväxelns lägen.

I senaste numret av Klassiker finns en köpguide till Saab 900, en riktig långkörare som fortfarande fungerar bra till vardags.

– Det är roligt att det var två 1960-talskonstruktioner som tack vare mer eller mindre desperata uppdateringar fått leva vidare till 1990-talet. Saab 900 blev en medveten motreaktion till att köra Volvo 240. 

Carl Legelius fyller i:

– Jag tror inte Saab hade haft de stora stötfångarna utan Volvo, och jag tror inte Volvo börjat med turbo om det inte vore för Saab.

Lyssna på Studio Klassiker

Medverkande är Claes Johansson, Joakim Bergqvist och Carl Legelius.

Du kan lyssna i spelaren direkt på hemsidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på de tre punkterna till höger om spelaren och välj "Ladda ned").

Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill.

Du kan även prenumerera på Klassikers podcast via Apple, Spotify, Podcaster eller valfri annan podapp – sök på Studio Klassiker!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.