Bild
Nästa artikel
Nu fixar vi tändningslåset!

Nu fixar vi tändningslåset!

Operation Bravo del 7

Med hel ruta på plats istället för den krossade känns allt mycket bättre för vår Fiesta. Nu fortsätter med att kolla på det sönderbrutna tändningslåset. Sedan borde vi kunna provstarta.

Från Nya Motala Bildemontering har vi köpt ett begagnat tändningslås och det ser ut vara exakt likadant. Nu är det egentligen inte tändningslåset som är förstört utan kontaktplattan som är sönderbruten. Men det ser ut som om vi måste byta alltihop i alla fall eftersom plattan är nitad på plats.

Rattlåset är fäst på rattstången med bultar vars skallar drogs av efter monteringen för att det inte ska vara för enkelt att avlägsna rattlåset. Men hur ska vi göra för att få bort det utan att skada något annat? Kan man kapa bort det på plats? Måste vi ta ut hela rattstången? Vi funderar en stund med det ”nya” tändningslåset i handen tills jag plötsligt upptäcker två små spårskruvar vid kontaktplattan. Det verkar som om det trots allt går att byta bara delen med kontaktplattan!

När vi väl kommit på det går det snabbt. Bort med den gamla – in med den nya. Och så kopplar vi in batteriet och vrider på nyckeln. Varningslamporna lyser till för att sedan slockna. Glapp? Ja, uppenbarligen. Om man rör lite på nyckeln blinkar de till igen. Och fjädringsreturen är slapp.

Hmm, var det inte så enkelt trots allt? Att meka bil innebär ständiga humörväxlingar.

Vi plockar bort kontaktplattan igen, det är där returfjädern sitter. Allt ser bra ut. Vi sprutar in lite universalspray och så monterar vi tillbaka. Nu funkar det! Inget glapp, bra retur!

Jag drar ut choken och vrider till startläget. Motorn hoppar som inget igång på första varvet. Fiestan är en bil igen!

Kommentarer

#1
Fredrik J
2013-04-17 14:06

Mekar man finbil kan man vara finklädd :) När ska ni blåsa bort dammet på den då så vi får se hur fin den verkligen är??

#2
Gaute Halsaunet
2013-04-17 20:32

Ja blås bort støvet, og så parkerer dere den ved siden av en ny Fiesta og fotograferer. Aller helst skulle dere funnet en fin bil fra hver genereasjon og laget et familieportrett. Hvor mye har Fiesta lagt på seg på nesten 40 år?

#3
Kristofer Sjöström - Älvsbyn
2013-04-17 21:36

Ja när ska ni blåsa rent den?? :)

#4
Göran Sigvardsson
2018-12-21 18:24

Jävla rattlåset på fiesta som låser och går inte att vrida om nyckeln, nu ska skiten väck .
Tar väl kohornet och bränner isär hela skiten.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.