Nästa artikel
Den gömda bilsamlingen: Ett skräckexempel
ladufyndet

Den gömda bilsamlingen: Ett skräckexempel

Publicerad 11 april 2018 (uppdaterad 11 april 2018)
Ska du ställa undan en bil och bevara för framtiden? Ställ den inte i en lokal under ett svinhus, där smältvatten kommer in varje år och ammoniak droppar ner från taket. Den nyss upptäckta bilsamlingen i Kungsängen visar hur illa det kan gå om bilar inte förvaras rätt. Det blir allt tydligare ju mer bilarna inspekteras.
Känslan av krypta är påtaglig. Luften är tung, helst ska man ha andningsskydd här.

Från taket har grisurin sipprat ner under decennier, på golvet har fukt och mögel frodats och varje år fått ny näring när smältvatten forsat in och under perioder stått decimeterhögt. 

Detta har inte gjort det tjugotal bilar som förvarats här i runt 40 år gott, tvärtom är det svårt att tänka sig sämre förutsättningar. Rost underifrån och grava lackangrepp ovanifrån. Solkiga rutor som kanske aldrig kommer att gå att putsa rena igen, inredningar som är fluffiga av mögel. 

20181104113304.jpg?itok=qOJA1J9x

När vi besökte magasinet för första gången stod bilarna tätt packade och många var omöjliga att ens komma i närheten av. Under flera veckor har Bernt Berggren och hans son Thomas slitit med att dra isär bilarna för att kunna inspektera dem närmare.

Det har inte varit någon upplyftande verksamhet.

– De flesta är i fruktansvärt dåligt skick, säger Bernt. Man får vara försiktig så att de inte faller isär när man flyttar dem. Saaben till exempel har tappat större delen av golvet på golvet(!). 

20181104113146.jpg?itok=0Gz2z3bZ

Förhoppningsvis kan någon av bilarna få nytt liv i entusiasthänder, andra kanske kan bidra med reservdelar. De som inte säljs på auktionen den 21 april kommer att köras till skroten. 

20181104113213.jpg?itok=JzGO3d8x

– Tänk om de stått på en luftig loge istället, säger Bernt. Då hade de klarat sig så oerhört mycket bättre. Om man börjar fundera på hur mycket pengar som har dragit iväg i hyra under åren och hur lite bilarna är värda i dag så är det ganska sorgligt, säger Bernt Berggren.

OBS! Intresset för auktionen har varit betydligt större än vad familjen Berggren hade kunnat förutspå. Antalet parkeringsplatser på Frölunda Gård är begränsat och man kan inte ta emot hur många intresserade som helst. Därför ordnas två extra visningar veckan före auktionen på kvällstid.

Torsdag den 19/4 kl 16-18
Fredag den 20/4 kl 16-18

Platsen är Frölunda Gård i Kungsängen Hitta hitLäs mer om samlingen i Klassiker 4/2018

 

Relaterade bildspel

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.