Nästa artikel
Håkan Frisinger in memoriam
Reportage

Håkan Frisinger in memoriam

Publicerad 18 mars 2021
Den tidigare vd:n för Volvo Personvagnar och AB Volvo Håkan Frisinger har gått bort vid 92 års ålder. Under hans ledning togs det avgörande beslutet att sätta 700-serien i produktion.
Håkan Frisinger föddes i Skövde 1928 och han blev civilingenjör vid Chalmers tekniska högskola 1951. År 1978 blev Håkan Frisinger den förste chefen för det nybildade dotterbolaget Volvo Personvagnar AB.
 

Håkan Frisinger står här i mitten vid en mock-up av inredningen till 700-serien. Bilden är sannolikt tagen i Volvos designavdelnings lokaler.

I rollen som vd för Volvo PV ledde han 1979 ett krismöte där det avgörande beslutet om den fortsätta utvecklingen av det som blev 700-serien skulle tas. Kostnaderna hade skenat och tidsplanen spruckit. Men Håkan Frisinger konstaterade vid mötet att det inte fanns något annat val än att gå vidare och föra projektet i mål. Det var sannolikt ett beslut som räddade Volvo.
 
Håkan Frisinger var på 1980-talet vd för AB Volvo och på 1990-talet styrelseordförande i bolaget. Med ett undantag på något år arbetade han för Volvo under nästan 50 års tid. Den 8 februari gick han bort. Håkan Frisinger blev 92 år.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.