Nästa artikel
"Jag kommer aldrig glömma Saablukten"
Läsarnas Klassiker

"Jag kommer aldrig glömma Saablukten"

Publicerad 7 december 2022
Det är inte barndomsminnen som fått Gustaf Runhagen att falla för Saab 900.

Gustaf Runhagens pappa körde visserligen en röd 900 Turbo på 1980-talet, men det var långt innan Gustaf föddes. Idag är Gustaf 24 år och hans 900i är den fjärde Saaben han ägt sedan han tog körkort ifjol. Först blev det en Saab 90 men så såg han den här 900:an på annons i Timrå. Priset var rätt även om avståndet var långt så han tog tåget till Medelpad tillsammans med sin bror Wilhelm. 

– Det hade regnat den dagen så den var blank i lacken och däcken var helt svarta, säger Gustaf. 
Lacken var egentligen ganska oxiderad och däcken 19 år gamla och Gustaf hade redan i annonsen sett saker han ville rätta till med bilen. Listerna på stötfångarna som saknades fick han av en Saabkompis och en ny grill gjorde också under för ett mer korrekt utseende. 
– Jag gillar den för den speciella lukten, den kommer jag aldrig att glömma. Min 900 är väldigt välbevarad, det ser ju ut som att ingen suttit i baksätet. 
 

Modellåret 1988 bjöd inte på så stora ändringar, just Saab 900i fick mattsvart rutdekor.
Sedan de här bilderna togs har Gustaf har bland annat hjulen bytts till en omgång Cross Spoke-fälgar med nästan nya däck som han hittade i Örebro. 
– Jag är inte uppvuxen med att meka med bilar så en anledning till att köpa den här var att lära mig mer. Jag kan nu byta olja själv och så har jag bytt luftfilter, kupéfilter, växelspaksdamask och andra smågrejer som växelspaksknoppen och glödlampor i instrumentpanelen. 
 

Tillsammans med sin bror åkte Gustaf till Saabfestivalen i somras. Att se alla bilar och träffa människor som kört från Tyskland och Spanien för att de delar samma intresse var en väldigt speciell upplevelse menar Gustaf. Saabintresset delar han också på Instagram där han har kontot ”Saabsofstockholm” där han visar bilder på sin egen och andras Saabar, han beskriver sig där som en ”en gammal själ i en ung mans kropp”. 
– Det är så kul att få kommentarer av någon som sett en på stan och säger ”herregud vilken fin Saab du har”. Det har högt kulturvärde att äga den!
 

Gör som andra Klassikerläsare – visa vad du har! Det räcker med ett par bilder och några rader text. Vi fixar resten! Mejla till red@klassiker.nu

SAAB Cars Magazine #9

SVERIGES SAABTIDNING #9

Gunnar Palm – kartläsarlegenden
Läs om de legendariska rallytävlingarna med Erik Carlsson bakom ratten. Tidernas mest uthålliga förare, men också en kartläsare i världsklass. Varför gick de skilda vägar efter alla triumfer. Journalisten Eric Lund ger intervjuar legenden Gunnar Palm. 

Den bortglömda herrgårdsvagnen!
Ordet tidskapsel är lätt att använda slarvigt. Men när en hel herrgård i Jämtland stannat upp i tiden … och det i garaget står en Saab 95. Den excentriska gårdsägarnas sista bil. En overklig och lite vacker historia av Henric Tungström.

Ursaaben mitt i verkligheten
Om vi kunde tänka oss att hänga med Saab 92001 på sin första och sista besiktning? En sådan fråga hinner inte nå frågetecknet innan vi var på plats. En helt vanlig – historisk – dag i Trollhättan.

Allt om sista Saaben! Tillverkad av NEVS
Redan samlarobjekt, den allra sista Saab 9-3 Aero. Den som slutade tillverkas 2014 och endast fanns i två kulörer. Den som några få beställde på nätet. Vilken historia!

Köpguide: Saab 99
Bussiga bilen. Antingen som lite spinkig och sirlig i linjerna. Eller som den bussiga vardagskamraten med überstötfångare och sköna stolar. Så hittar du din Saab 99.

Saab 99 Turbo 1980
Herrejösses, finns det så här fina bilar? Japp. Vi kollar in en unik turboklassiker som bara gått 3 500 mil sedan ny. Mums.

Saab 96. Indiskt gul. Med hönstrappa.
Carina sålde aldrig sin 18-årsbil. Den hade ju både spoiler och farthöjande dekaler. En klassiker som åldras med behag.

Dödens motorcykel – med Saabmotor
Han kallade Döden. Säkert av en anledning. Men hans motorcykel med rytande Saab tvåtaktsmotor sjuder av liv. Vilken skapelse!

Emma och 90:an
Emma Hurtig är lokaltidningsreporter. Med trygg hand zick-zackar hon genom Västergötland i jakt på nyheter. I en outslitlig Saab 90.

Sanningen om Saab-cigaretterna
Fanns de i verkligheten? Ett påhitt i efterhand? Vi skingrar rökridåerna kring Saabs märkligaste reklamsatsning.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.