Nästa artikel
Restlager till högstbjudande
Reportage

Restlager till högstbjudande

Publicerad 19 oktober 2020 (uppdaterad 23 oktober 2020)
Det finns något för alla när delar av Arvikaprofilen Lennart ”Torparn” Johanssons samling ska säljas på auktion. Det är bilar från olika länder och tidsepoker. Inte minst är det allt från totala renoveringsobjekt till närapå startklara bilar.

Det som började med en bilskrot bakom mamma Ebons ladugård växte med tiden till en av Skandinaviens största bildemonteringar för tunga fordon. Lennart ”Torparn” Johansson hann med mycket under sitt liv. Han var bland mycket annat Arvikas största privata fastighetsägare och initiativtagare till Arvika Fordonsmuseum där flera av hans bilar står utställda. Han blev känd som ”Torparn” efter namnet på familjens gård i Rackstad. ”Torparn” gick bort i februari i år efter en längre tids sjukdom, han blev 71 år gammal.

Nätauktionsföretaget Bilweb Auctions i Arvika för att dokumentera samlingen som ska säljas. En del av objekten han sparat på står lite yrvaket i ljuset. De är utsläpade från en av de många industrifastigheter som han ägde. Här har de stått i ett par år som ett slags mellanlagring.

En del av bilarna har ladudammet intakt fastän de står i en maskinhall. Några bilar ser ut att vara som frysta i tiden. En Ford Falcon och en Audi GT har dragits ut på gården och står med varsina framskärmar tillknycklade, men det blir ingen olycksnotis i Arvika Nyheter, för olyckorna som tog bilarna ur trafiken ligger många årtionden bakåt.

Det är mest folkbilar som ska säljas: Chevrolet, Ford, Opel, Volkswagen, Mercedes-Benz men också en Porsche 356 som saknar motor.

Periodmässigt sträcker sig samlingen från 1920- till slutet av 1970-talet. Många av de äldsta bilarna kom från ett värmländskt bilmuseum som ”Torparn” ska ha köpt på rot. Och det är också de som är i allra störst renoveringsbehov. En del av dem ser så sköra ut att det behövs en vit overall, pincett och små plastpåsar att samla ihop delarna från bilen i.

Då finns det kanske en större lockelse i de yngre bilarna. Jag öppnar dörren på en Opel Oympia A av sista årsmodellen, 1970. En kompakt lukt av instängd luft kommer ut ur kupén. Det visar sig att den varit avställd sedan 1995.

I biografin ”Torparn” från 2011 beskrevs han som en man som började med två tomma händer. Nu ska delar av allt det han samlade ihop spridas ut när det säljs på Bilweb Auctions nätauktion. Kanske finns det här en chans att göra en god affär, det hade nog ”Torparn” gillat. Den 29 oktober avslutas budgivningen. Du hittar auktionen på www.bilwebauctions.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.