Bild
Nästa artikel

Kjell Bergqvist kör Saab - igen!

kultrulle

Blanda ihop ingredienserna Monte Carlo, Miss Universum, Kjell Bergqvist och så Saab 900 Turbo Cabriolet. Då får du Saabs reklamfilm "Snap your fingers". Vi satte Kjell Bergqvist i Klassikers projektbil Saab 900 Cabriolet 31 år efter inspelningen.

Miss Universum på Rivieran i åttiotalets läckraste cabriolet. Musiken gjordes av Mauro Scocco. 1986 gjorde Saab en produktfilm som egentligen tänkt för användning på bilsalonger och återförsäljarkonferenser. Men med Youtube har den fått ett nytt liv.

På våren 1986 fick skådespelaren Kjell Bergqvist ett telefonsamtal. Ville han vara med i en produktfilm för en ny Saab. Miss Universum skulle också vara med. I filmen kör Kjell Berqvist runt i Monte Carlo, Juan-les-Pins och Antibes. 

– Det var något speciellt att köra en helt ny bil och Saabs första cabriolet. Solen sken och det vara bara att sitta i en bil, det var ett riktigt smörjobb, säger Kjell Bergqvist. 

Under inspelningsveckan vid Medelhavet gnistrade det till mellan Kjell Bergqvist och Yvonne Ryding. Men det dröjde två år innan de blev ett par. De var sedan gifta i tolv år och fick två döttrar. Men någon Saab cabriolet blev det aldrig för Kjell. Nu får han chansen att köra en 900 Cabriolet igen - nämligen Klassikers projektbil.

Läs hela artikeln om den kultförklarade Saabfilmen i Klassiker nr 8/2017 – ute i butik den 12 september.

Taggar: Video, Saab 900

Kommentarer

#1
Ola Backer
2017-09-11 13:15

Ett underbart tidsdokument, de sköna Lanciamekarna från Rallyavdelningen inkluderat- Saab-Scania jobbade ju tillsammans med Lancia på den tiden. Men bäst av allt att åter få höra Stefan Wermelins fantastiska radioröst berätta konkret vad som sker i handlingen!

#2
Fredrik Nyblad
2017-09-11 20:45

Ola! Jag har faktiskt ringt upp Stefan Wermelin och det är inte han som läser speakern! Jag trodde också att det var han, men eftersom jag hade fel så nämns inte det i artikeln. Men produktionen var namnkunnig så det räckte ändå!

#3
Ola Backer
2017-09-12 09:42

Å vad härligt! Djupgrävande journalistik enda ned på ljudspårsnivå! Frågan vi alla ställer oss nu; vem är det då som låter som Stefan.....?

#4
Jan Bertling
2017-10-12 17:05

Köpte bilen i London 1993 eller 1994 av SAAB som använt den som Demobil
Gul med den Breda Svarat gummilisten
Jag tror att detta var den sista bilen Convertable som tillverkades i Finland
i mycket fint skick
Vid varje MOT test omsvärmas bilen av beundrare på verkstaden

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.