Bild
Nästa artikel
Go north!

Go north!

ARNE

Jaha, då var det dags igen. Ingen bil och taskigt med pengar. Nu tog jag mig till Forslunds bil och båt vid …

… Brännkyrkagatans träskjul. Här såldes bilar av tveksam kvalitet men enligt min uppfattning till rätt pris. Det brukade finnas ett tiotal bilar att välja på. Den här dagen fanns ingen amerikanare inne och valet av bil blev ganska svårt.

Slutligen bestämde jag mig för en Austin A30 skåpmodell med täckta sidor. Årsmodellen var 1956. Priset var humant och de 550 kronorna som vagnen kostade betalades kontant.
Vad ska man med en skåpbil till egentligen? Jo, om man ska ut på långresa och inte vill tälta kan man knoppa i bilen.

Efter diverse kortare resor runt grannkommunerna var det då dags för den långa provkörningen. Målet denna gång var Norrland. En annan kompis till mig, Leffe Ernberth, ville hänga med. För övrigt samme Leffe som tillsammans med mig och Björne Larsson figurerar på omslaget till boken "Tretti knyck".

Övernattningsmadrasser stuvades in i bilen och nu började Norrlandsresan. Vid Haga Norra stod det två snygga tjejer och liftade varvid vi stannade och erbjöd skjuts. Nej tack, vi vill åka i en bil med säten och fönster, blev deras kommentar. Vad en del är kräsna.

Resan fortsatte norrut och vid Gävle blev Leffe trött och lade sig i skåpet för att vila. Då längden på skåpet inte var tillräcklig för att utan problem kunna sova tyckte han att vi skulle vända och åka hemåt.


Trots allt somnade Leffe för att en dryg timme senare vakna och undra. ”Är vi hemma snart?  Så var inte fallet, jag hade nämligen fortsatt norrut och nu var vi vid Söderhamn. Nu tyckte även jag att det var dags att vända.

Hemresan blev ganska tröttande men avlöpte väl. När vi vid tretiden på morgonen var hemma igen visade det sig att ingen av oss hade några portnycklar. Nu var alternativet att sova i bilen, men det skulle se dumt ut om vi parkerade utanför huset.  Man vill ju inte ringa mitt i natten och väcka upp oroliga föräldrar.

Där nuvarande Globen i dag finns hade det tidigare funnits två dammar, de så kallade ödledammarna, som numera var igenfyllda av sopsand från stadens gator. Vi ställde bilen där och försökte sova några timmar så att gryningen skulle infinna sig.

Någon bil blev det aldrig på skåpbilden. Men jag hittade en bild på en liknande.

Kommentarer

#1
Börje T
2010-12-21 19:15

Hade ni inget ärende norrut? Ni bara fick för er att ni skulle åka till Norlland?

Ja så kan det vara. Jag och en kompis fick låna en Toyota Celica en helg och hade inget för oss. Så vi åkte Skåne runt med bilen, det blev totalt 230 mil innan vi var hemma. Men vi bodde på hotell.

#2
göran pettersson
2017-12-08 21:13

ni har ett fint repotage om a30 i er tidning nr 1 2004

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.