Nästa artikel
Grattis Cadillac Eldorado Biarritz!
Dagens namnsdagsbil

Grattis Cadillac Eldorado Biarritz!

Publicerad 7 oktober 2009 (uppdaterad 14 november 2013)
Idag firar vi Birgitta och Britta. Men på Klassikers unika vis även Biarritz. Cadillac Eldorado Biarritz. Hurra!

Biarritz är en stad i sydvästra Frankrike alldeles vid Biscayabukten. Bad och kurort på samma gång. Cadillac lät sig 1956 inspireras av sitt franska arv och döpte cabrioletversionen av fina modellserien Eldorado till Biarritz.

Biarritz var inte den dyraste Cadillacen, det var den extrema Eldorado Brougham med sitt karaktäristiska borstade rostfria tak som sattes samman hos Pininfarina i Italien1957-58.

Inte näst dyraste för det var limousinen Series 75 men bra dyr var ändå Eldorado Biarritz.  

Biarritz såldes som Cadillacs exklusivaste convertible. Andra till utseendet snarlika convertibles bytte genom åren namn mellan Series 62, Seville och De Ville.

Den mest säljande Eldoradomodellen var annars Seville vilken också fanns som tvådörrars hardtop.

Eldorado Biarritz tillverkades i första etappen mellan 1956 och 1964 med varierande specifikationer men ändå alltid ansedd som toppmodellen bland Eldorados.  

1961-64 års Biarritz var inte längre lika utstickande jämfört med vanliga Eldorado Seville. Utrustningsnivån sänktes och de yttre kännetecken gjordes mer diskreta, borta var Biarritzens speciella kromlistkollage.

1976 kom ordet Biarritz till användning igen. Denna gång som ett utrustningspaket för den numer framhjulsdrivna Eldorado.

Det mest spektakulära tillbehöret, gick att beställa mellan 1979-85 och bestod i att främre takhalvan försågs med ett hölje av borstad aluminium medan bakre halvan kläddes med ett tjockt stoppat vinyltak.

Många av de vräkigaste tillbehören försvann 1985 men utrustningspaketet Biarritz fanns kvar till 1991 i mindre omfattning. Där efter försvann Biarritz in i dimmorna igen.

En illustration ur broschyren av Biarritz 1956.

Gul och grann Biarritz 57.

Biarritz 1958 var en bil som ändå krävde en viss klädmedvetenhet. Klädkoden för att färdas ståndsmässigt i en Biarritz löd "elegance"

Maxade fenor på maxad Biarritz 1959.

Över berg och genom dalar med framhjulsdrivna Eldorado 1977. Biarritz var nu ett utrustningspaket som det gick att beställa mer eller mindre av. Fortfarande var dock Eldorado Biarritz en "fullsize".

Mindre och klenare det blev Eldorado Biarritz definitivt med tiden. Men ändå ser väl denna vita vagn från 1983 fortfarande lite maffig ut!?

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.