Nästa artikel
Eldorado på rad 1972
Reportage

Eldorado på rad 1972

Publicerad 4 april 2023
Här skärskådas Cadillac Eldorados innan de är klara för leverans. Det är Detroit och året är 1972.

Det här året fyllde Cadillac 70 år och det blev även ett rekordår för vad som nu var USA:s äldsta bilmärke. Totalt gjordes hela  267 787 bilar av denna årsmodell. Av dom var 32 099  stycken Eldorado. Den skiljde sig rätt mycket från de övrigt traditionella Cadillacbilarna. Här satt tidens största motor som var på hela 500 kubiktum - 8,2 liter.  Den var på 365 hästkrafter och drev på framhjulen. 


Lyxiga Eldorado coupe kostade 7360 dollar innan man beställde extra utrustning till den. För ungefär 300 dollar extra fick man en En Eldorado cabriolet. Stora öppna bilar var ett mode på väg ut i USA vid den här tiden. 1972 var sista året för dom flesta - efter det var bara Eldorado kvar. 

Det här året fick man en brådskande specialbeställning. President Richard Nixon ville ha en svart Eldorado coupe, svart vinyltak och svart skinnklädsel - man fick tre dagar på sig att fixa fram en!  
Med så kort varsel fanns det ingen tid att specialbygga en - istället letade man längs bandet till man hittade en i korrekt utförande. 

I den lastade man hela bagaget fullt med service och reservdelar, manualer och specialverktyg.  För dit bilen skulle var det glest med Cadillacverkstäder. 

Sen hämtades den av Secret Servicefolk som hade chartrat ett militärt transportplan för en särskild resa.  President Nixon reste själv till Moskva på officiellt statsbesök den 22:e maj och bilen var en present till den biltokige Leonid Brezhnev - tillika Sovjetunionens ledare. 

  

 

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.